Przepis na deser 2w1! Tort serowy z konfiturą

0

Jeżeli chcesz zaskoczyć miłośnika deserów, ten tort jest do tego najlepszym pomysłem. W dużym torcie serowym ukryty jest... mały czekoladowy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a wygląd zachwyca! Przepis 2w1.

Przepis na deser 2w1! Tort serowy z konfiturą
Tort serowy z konfiturą. Zdjęcie poglądowe (Flickr)

Tort serowy to jeden z najprostszych deserów. W przeciwieństwie do sernika czy biszkoptu nie "opada", wygląda elegancko i wyśmienicie smakuje. A połączenie dwóch deserów w jednym oznacza, że zasmakuje zarówno miłośnikom serników jak i tortów czekoladowych. Poniżej krok po kroku pokazujemy jak upiec pyszny deser 2 w 1.

Tort serowy z konfiturą. Składniki:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 60 g mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 galaretki malinowe
  • 2,5 szklanki wody
  • garść malin
  • 260 g śliwek prażonych z czekoladą o smaku orzechowym
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 660 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g żelatyny
  • 3/4 szklanki wody
  • 350 g ciasteczek
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 330 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 krem śmietankowy do tortów w proszku

Tort serowy z konfiturą. Wykonanie:

Aby przygotować ciasto:

  • Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić
  • Białka ubić z połową pudru
  • Czekoladę przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy.
  • Zmiksować, przesiać mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować
  • Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić
  • Wylać do tortownicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 min do tzw. suchego patyczka
  • Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki

Aby przygotować wkładkę:

  • Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia
  • Tortownicę 22 cm zafoliować w środku i wylać tam galaretkę
  • Wrzucić maliny i schłodzić do zgęstnienia
  • Wyjąć delikatnie z folii
  • Spód czekoladowego ciasta włożyć do tortownicy 22 cm
  • Posmarować połową musu śliwkowego
  • Włożyć krążek galaretki z malinami
  • Posmarować resztą musu śliwkowego
  • Przykryć górą ciasta i schłodzić w lodówce

Aby połączyć dwa ciasta i przygotować masę serową:

  • Tortownicę 27 cm zafoliować w środku, dodatkowo zabezpieczyć bok grubszą folią i włożyć tam mały torcik.
  • Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić
  • Zmiksować śmietankę z cukrem pudrem, potem porcjami sera i jogurtu
  • Na koniec dolewać żelatynę, cały czas miksując
  • Dodać ciasteczka i borówkę, szybko wymieszać i przelać do tortownicy. Starać się, żeby masa wlała się między przestrzeń tortownicy
  • Schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
  • Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia
  • Ułożyć tort na paterze
  • Zmiksować śmietankę z kremem wg wskazówek na opakowaniu
  • Przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką
  • Zrobić odpowiednie rozetki. W środek rozetek włożyć po 1-2 łyżek konfitury
  • Cały tort schłodzić. Tort kroić ciepłym nożem
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić