Przepis na tort arbuzowy. Idealny deser na letnie przyjęcie lub piknik
Szukasz efektownego deseru, który zachwyci twoich gości lub współuczestników letniego pikniku? Musisz koniecznie przygotować tort arbuzowy. Przepis składa się tylko z kilku składników i możesz udekorować go tak, jak podpowiada ci wyobraźnia.
Przygotowanie tortu arbuzowego nie wymaga ani wielkich nakładów pracy, ani wysokich kosztów. Wystarczy kilka produktów, z których najważniejszym, rzecz jasna, jest świeży arbuz. Pamiętaj, żeby wybrać wariant bezpestkowy, inaczej znacząco utrudnisz sobie zadanie!
Przeczytaj także: Przepis na deser 2w1! Tort serowy z konfiturą
Przepis na tort arbuzowy – sposób przygotowania
- czerwona polewa do tortów
- średniej wielkości arbuz
- dwie szklanki śmietany 36%
- trzy łyżki białego cukru
- opcjonalnie do dekoracji: truskawka, jagody, maliny czy płatki jadalnych kwiatów
Przeczytaj także: Tort francuskiego konsula. Orzeźwiający deser na lato
Przepis na tort arbuzowy – potrzebne składniki
- Przed rozpoczęciem przygotowywania tortu trzymaj śmietanę w lodówce. Gdy uznasz, że jest już odpowiednio schłodzona, ubij ją przy użyciu blendera lub miksera. W międzyczasie dodaj cały cukier.
- Dokładnie umyj, obierz, a potem wykrój z arbuza okręgi– posłużą one do przekładania kolejnych warstw tortu. Przy użyciu ręcznika papierowego odsącz owoc z nadmiaru wody.
- Przygotuj talerz czy paterę, na której podasz tort. Najpierw umieść jeden z przygotowanych wcześniej arbuzowych okręgów i posmaruj go bitą śmietaną. Powtarzaj czynność, aż skończą ci się produkty i wygładź boki.
- Przygotuj polewę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, a następnie rozprowadź ją po torcie arbuzowym.
Przeczytaj także: Ekspresowy tort z patelni. Zrobisz go w kilka minut
Wierzch tortu możesz udekorować tak, jak tylko masz ochotę. Jego smak doskonale współgra m.in. ze schłodzoną lemoniadą czy innym letnim napojem.