Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Czy można zjeść szare mięso? Przeczytaj, zanim przygotujesz z niego obiad

3

Kolor mięsa to jeden z kluczowych wskaźników jego świeżości. Jednak czasem mięso może nabrać szarego odcienia. Co sprawia, że tak się dzieje i czy oznacza to, że produkt jest nieświeży? Wyjaśniamy.

Czy można zjeść szare mięso? Przeczytaj, zanim przygotujesz z niego obiad
Czy można zjeść szare mięso? (Adobe Stock, Photographer: Joerg Huettenhoelscher)

Mięso, które na początku jest intensywnie czerwone, czasem podczas przechowywania zaczyna tracić swój intensywny kolor. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa mioglobina – białko odpowiedzialne za magazynowanie tlenu w mięśniach, które nadaje im taką barwę. W kontakcie z powietrzem mioglobina ulega utlenianiu, co prowadzi do zmiany koloru.

Ale co właściwie się dzieje? Wyjaśnienie jest całkiem proste. Kiedy mioglobina łączy się z tlenem, jej struktura zmienia się, przez co mięso przybiera odcień szarości. Ten proces jest całkowicie naturalny i nie oznacza jeszcze, że mięso nie nadaje się do spożycia. Jeśli nie ma innych niepokojących oznak, takich jak nieprzyjemny zapach czy nieodpowiednia konsystencja, naszą wołowinę czy wieprzowinę możemy zjeść bez obaw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Jak prawidłowo przechowywać mięso?

Nic nie wpływa na świeżość mięsa tak jak sposób jego przechowywania. Czasem wystarczy zostawić mięso w nieszczelnym opakowaniu, aby już po kilku godzinach widzieć zmianę koloru. Powietrze to największy sprzymierzeniec procesu utleniania, które zmieniają jasnoczerwony odcień na szary.

Jak zatem prawidłowo przechowywać mięso? Przede wszystkim trzeba je zabezpieczyć przed dostępem tlenu. Jeśli jednak mięso zdążyło nabrać nieco szarego koloru, nie musi to oznaczać katastrofy. Należy po prostu zwrócić uwagę, czy nie pojawiają się inne niepokojące symptomy, które mogłyby wskazywać na jego zepsucie.

Jak sprawdzić świeżość mięsa?

Kiedy stoimy przed sklepową witryną, najlepiej zwrócić uwagę na kilka cech mięsa, które chcemy zakupić. Oceniając świeżość, warto kierować się nie tylko wzrokiem, ale i zapachem. Świeże mięso zachowuje neutralną woń. Kiedy zaczyna pachnieć nieprzyjemnie, to znaczy, że jest nieświeże.

Podczas oceny mięsa uwagę warto zwrócić na jego kolor. Choć odcień może nieznacznie się różnić w zależności od oświetlenia sklepowego, zielonkawy czy żółty kolor nie jest normalny. Wiąże się on najczęściej zepsuciem produktu, co oznacza, że czas poszukać innej opcji.

Jak wybrać dobre mięso?

W sklepie najlepiej obejrzeć mięso w świetle dziennym i sprawdzić rzeczywisty kolor. Światła w lodówkach mogą wprowadzać w błąd, nadając mięsu lepszy odcień, niż w rzeczywistości. W przypadku mięs paczkowanych należy konsekwentnie sprawdzać ich skład datę przydatności do spożycia. Unikajmy produktów, które zawierają wypełniacze i barwniki wpływające na jakość, lub są przeterminowane.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Były prezydent Niemiec rozprawia się z Trumpem. "Zdradzi ideę wolności"
Chcieli zasadzić drzewa w Szczecinie. "Głębiej było tylko gorzej"
Szaleńcza ucieczka 24-latka. Nagranie szokuje
Niemcy ostrzegają. Widzisz taki pierścień? O tym musisz pamiętać
Surowe zasady na konklawe. Papież Franciszek zdradził tajemnice
Donald Trump przywraca Dzień Kolumba. Jego decyzja wywołała kontrowersje
Już się zbliżają. 2 maja początek. IMGW zapowiada
Pościg za 17-latkiem. Jechał skradzionym audi
Działkowiec złapany na gorącym uczynku. Tak tłumaczył się 60-latek
Tu jest bucik tego pana". Mocne nagranie po tragedii pod Rysami
Skandal w Tajlandii. Para z Polski aresztowana
Daniel Dymiński znalazł cenną rzecz w Wiśle. Zareagował natychmiast
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić