Jedno z najzdrowszych mięs. Bomba witaminowa

11

Rośnie świadomość dotycząca pochodzenia oraz jakości spożywanego jedzenia, co sprawia, że coraz więcej osób sięga po dziczyznę. To idealne mięso dla tych, którzy nie chcą rezygnować z jedzenia mięsa, ale poszukują zdrowszych i bardziej ekologicznych opcji. Jakie zalety ma dziczyzna i dlaczego warto ją wprowadzić do diety?

Jedno z najzdrowszych mięs. Bomba witaminowa
Królowa mięs. Ma najwięcej witamin (Wikipedia)

Dziczyzna zawiera bardzo mało cholesterolu - ok. 80 mg na 100 g, dzięki czemu mogą ją jeść również osoby na diecie niskocholesterolowej. To, co w dziczyźnie najcenniejsze, to zbliżony do wzorcowego profil aminokwasowy. Znajdziemy tu też żelazo, mangan, cynk, witaminę B12, i witaminę B6, a także miedź.

Rodzaje dziczyzny:

  • dziczyzna gruba – jelenie, dziki, daniele, sarny,
  • dziczyzna drobna – dzikie króliki, zające,
  • ptactwo – dzikie kaczki, bażanty, kuropatwy, cyranki, przepiórki.


Wszystkie te mięsa są bogatym źródłem wysokiej jakości białka, które stanowi około 22% składu dziczyzny. Aminokwasy zawarte w dziczyźnie są bardzo zbliżone pod względem składu do białek wzorcowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?

Dodatkowo dziczyzna dostarcza cennych mikroelementów takich jak żelazo, które występuje w niej w większej ilości niż w tradycyjnym czerwonym mięsie. Co więcej, mięso z dzikich zwierząt zawiera cztery razy więcej witamin i minerałów oraz mniej tłuszczu niż mięso pochodzące z hodowli przemysłowej.

Dodatkowym atutem dziczyzny jest to, że rzadko poddawana jest intensywnemu przetwarzaniu, co pozwala jej zachować naturalne właściwości odżywcze. W dzikim mięsie nie znajdziemy antybiotyków ani hormonów wzrostu, co czyni je atrakcyjną alternatywą dla mięsa hodowlanego.

Czy dziczyzna jest zdrowa? Potencjalne zagrożenia i obawy

Choć dziczyzna niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, istnieje obawa przed potencjalnymi zakażeniami, takimi jak włośnica czy toksoplazmoza. Jest jednak ważne podkreślić, że mięso z dzikich zwierząt trafia na rynek wyłącznie po przejściu rygorystycznej kontroli weterynaryjnej, co znacznie ogranicza ryzyko zakażeń.

Aby jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko, unika się spożywania surowej dziczyzny, takie jak tatar, a zamiast tego zaleca się gotowanie mięsa w wysokiej temperaturze, co skutecznie usuwa potencjalne zagrożenia.

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny zachować ostrożność przy spożywaniu dziczyzny, ponieważ zawiera ona duże ilości puryn, które mogą przekształcać się w kwas moczowy, zwiększając ryzyko nawrotu choroby.

Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić