Deser z PRL-u. Smak dzieciństwa

11

Wafle przekładane masą kakaową na bazie mleka w proszku to prawdziwy klasyk PRL-u. Polacy wciąż uwielbiają ten deser.

Deser z PRL-u. Smak dzieciństwa
Wafle przekładane masą kakaową to przysmak wielu Polaków. (Wikimedia Commons)

Wafle PRL-owskie to smak dzieciństwa wielu z nas. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników. Bazą słodkiej masy do wafli jest mleko w proszku, które ma nieco mdlący zapach, jednak to dzięki niemu wafle mają ten charakterystyczny smak. Wafle najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu.

Przepis na wafle jak z PRL-u. Składniki:

  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru (możesz dać mniej)
  • opakowanie wafli

Przepis na wafle jak z PRL-u. Wykonanie:

  • masło wraz z mlekiem, cukrem i kakao rozpuść i ostudź
  • do przestudzonej masy płynnej dodaj całą paczkę mleka w proszku i dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek
  • zimną masą przekładaj wafle rozprowadzając ją równo na całej powierzchni, wykorzystaj całą paczkę wafli
  • na koniec delikatnie dociśnij wafle, obciąż je np. ciężką książką i odstaw na kilka godzin w zimne miejsce
  • wafle pokrój w romby lub wg uznania
Zobacz także: Tosty hawajskie. Smaczne śniadanie lub kolacja
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić