Deser z PRL-u. Smak dzieciństwa
Wafle przekładane masą kakaową na bazie mleka w proszku to prawdziwy klasyk PRL-u. Polacy wciąż uwielbiają ten deser.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Wafle PRL-owskie to smak dzieciństwa wielu z nas. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników. Bazą słodkiej masy do wafli jest mleko w proszku, które ma nieco mdlący zapach, jednak to dzięki niemu wafle mają ten charakterystyczny smak. Wafle najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu.
Prowadzą agroturystykę na Mazurach. Oto czym się zajmują
Przepis na wafle jak z PRL-u. Składniki:
- 0,5 kg mleka w proszku
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru (możesz dać mniej)
- opakowanie wafli
Przepis na wafle jak z PRL-u. Wykonanie:
- masło wraz z mlekiem, cukrem i kakao rozpuść i ostudź
- do przestudzonej masy płynnej dodaj całą paczkę mleka w proszku i dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek
- zimną masą przekładaj wafle rozprowadzając ją równo na całej powierzchni, wykorzystaj całą paczkę wafli
- na koniec delikatnie dociśnij wafle, obciąż je np. ciężką książką i odstaw na kilka godzin w zimne miejsce
- wafle pokrój w romby lub wg uznania
Czytaj także: Przepis na sernik z wiaderka. Lekki i puszysty deser
Źródło artykułu: o2pl