Przepis na sernik z wiaderka. Lekki i puszysty deser

12

Najlepszy przepis na sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Nie potrzebujesz do tego żadnych niezwykłych składników, a zasmakuje naprawdę wyśmienicie. Poniżej krok po kroku tłumaczymy jak go upiec.

Przepis na sernik z wiaderka. Lekki i puszysty deser
Sernik z wiaderka (Flickr)

Pyszny serek z wiaderka, miękkie ciasto i zapach wanilii - z tym się kojarzy doskonały sernik. W dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu, a na pewno zasmakuje Tobie, Twojej rodzinie i przyjaciołom. Poniżej krok po kroku tłumaczymy, jak zrobić pyszne ciasto. Pamiętaj, aby po upieczeniu zostawić ciasto do wystygnięcia w piekarniku.

Pyszny sernik z wiaderka. Składniki:

Do ciasta potrzebujesz:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru

Do masy serowej potrzebujesz:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 budynie śmietankowe po 40 g 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek (białka odkładamy)

Do piany potrzebujesz:

  • białka
  • 1,5 szklanki cukru

Pyszny sernik z wiaderka. Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
  • Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą.
  • Wykładamy ciasto.
  • Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym, dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie miksujemy.
  • Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy 1,5 szklanki cukru (można dać troszkę mniej)
  • Miksujemy do rozpuszczenia cukru.
  • Pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy, ale delikatnie.
  • Wylewamy na ciasto. Gotowe!
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić