Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Placki ziemniaczane wg Makłowicza. To sprawi, że będą chrupiące

39
Podziel się:

Robert Makłowicz na swoim kulinarno-podróżniczym kanale na YouTube pokazał, jak przyrządza wyśmienite i chrupiące placki ziemniaczane. Jak się okazuje, przepis mistrza jest bardzo prosty. Wystarczy zastosować się do tych kroków.

Placki ziemniaczane wg Makłowicza. To sprawi, że będą chrupiące
Robert Makłowicz na kanale kulinarno-podróżniczym na YouTube pokazał, jak przyrządza wyśmienite i chrupiące placki ziemniaczane. (Pixabay, Instagram)

Popularny kucharz i podróżnik Robert Makłowicz wybrał się ostatnio na Podlasie. Nie od dziś wiadomo, że Podlasie słynie z dań ziemniaczanych, dlatego kucharz postanowił pokazać swoim widzom, jak przygotowuje placki ziemniaczane. Jak podkreśla Makłowicz, najważniejsze jest, by ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. "To powinny być włókna, powinno się tę ziemniaczaną chrupkość czuć" - podkreśla Makłowicz.

Przepis na placki ziemniaczane wg Makłowicza. Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków - najlepiej z Podlasia!
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • sól gruboziarnista do smaku
  • olej do smażenia

Przepis na placki ziemniaczane wg Makłowicza. Wykonanie:

  • Ziemniaki i cebulę obrać.
  • Następnie zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
  • Dodać jajko, mąkę i doprawić solą.
  • Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor.


Robert Makłowicz podaje placki ziemniaczane z sosem z prawdziwków!

Zobacz także: Inspiracja na sernik na zimno. Miłośnicy Raffaello będą zachwyceni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(39)
Czarnulka
rok temu
Ja dodaje do wszystkiego łyżkę bułki tartej i wtedy są chrupiące 😉
Jan
rok temu
Placki żeby były chrupiące, po starciu ziemniaków trzeba trochę odcisnąć wodę
Wszystko
rok temu
zależy od odmiany. Najlepsza z jaką się spotkałam to TAJFUN. Zetrzeć na wiórki, powstaje papka podobna do rozgotowanego, odsączonego makaronu. Usmażyć. Koniec. Smacznego!
Marcin
rok temu
To chop błysnął pewnie są lepsze od tych papek i całego tego beznadziejnego jedzenia które gotuje
Aska
rok temu
No jasne że mało jest jaj i najlepiej jest zetrzeć na małych oczkach ziemniaki i dać przyprawy i mąki ile zabierze bo każde ziemniaki są inne
123
rok temu
Za mało jej do placka dają
Asia
rok temu
Jedna łyżka mąki na pòł kilo ziemniaków?? Przecież to się rozleci!
Aniela
rok temu
Po takich plackach wyglada sie potem jak Maklowicz
e tam !
rok temu
wolę starte na tarce drobnej..!
Edek
rok temu
Dziéki Panu pierwszy raz placek ziemniocony jodem, tak to surowe. Oświecił nas Pan. Dziękujemy!
Pipi
rok temu
Placki, placuszki każdy robi wg. swojego smaku akurat mnie nie smakują placki utarte na dużych oczkach. Rodzinka uwielbia na najmniejszych oczkach i bez cebuli wtedy pychota
Magda
rok temu
Panie Makłowicz mąka ziemniaczana najlepsza pozdr :)
To ja.
rok temu
Ale, ale ziemniaki z Podlasia trzeba 😃😃😃. Tu sekret. Nasze babcie nie wiedziały... 😃😃😃
Leon
rok temu
Dźwig!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić