aktualizacja 

Do kultowych rurek z kremem nie potrzebujesz foremek. Wystarczy jeden prosty trik

0

Rurki z kremem to oprócz pączków i faworków idealna propozycja na tłusty czwartek! Sprawdzi się też jako poczęstunek dla gości w czasie karnawałowej domówki. Dobra wiadomość jest taka, że nie potrzebujesz foremek do ich przygotowania. Wystarczy folia aluminiowa!

Do kultowych rurek z kremem nie potrzebujesz foremek. Wystarczy jeden prosty trik
Tym sposobem rurki będą wyglądać jak z cukierni! (Wikimedia Commons)

Rurka z kremem jest absolutną królową polskiego cukiernictwa. W swojej ofercie ma ją każda tradycyjna cukiernia. Jednak nie musimy jej kupować. Rurkę z kremem możemy zrobić sami i to wcale nie jest takie trudne! Oprócz składników na samą przekąskę przyda się nam folia aluminiowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem

Domowe rurki z kremem - składniki:

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 250 g masła (powinno być zimne),
  • 1 jajko,
  • 200 g śmietany,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • syrop owocowy dla koloru (opcjonalnie)

Domowe rurki z kremem - sposób przyrządzenia:

  • Zaczynamy od wykonania ciasta półkruchego. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło (wcześniej kroimy je na mniejsze kawałki). Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę oraz cukier puder. Siekamy składniki ostrym nożem i kiedy względnie się połączą, energicznie zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie dzielimy ciasto na części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm.
  • Robimy foremki z folii. Arkusz folii aluminiowej składamy kilkukrotnie, by był sztywny. Kiedy uzyskamy prostokąt o dłuższym boku ok. 6-7 cm, formujemy z niego stożek i nawijamy paski ciasta na rurki (wcześniej warto lekko natłuścić folię np. roztopionym masłem).
  • Foremki układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je przez ok. 20 minut. Następnie zostawiamy rurki do całkowitego ostygnięcia.
  • Czas, kiedy rurki się pieką, wykorzystujemy na przygotowanie kremu. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając mascarpone i cukier. Następnie krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy syrop owocowy (np. malinowy) i mieszamy, by uzyskać dwa kolory kremu.
  • Zimnie rurki nadziewamy kremem (najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z wyciętym rogiem)

I gotowe! Na samym końcu rurki posypujemy cukrem pudrem.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić