Zawsze prosty biszkopt? Wypróbuj ten trik
Masz problem z upieczeniem równego biszkoptu? Zastosuj prosty trik, aby twoje ciasto zawsze dobrze wyglądało. To nic trudnego.
Biszkopt jest bardzo prostym ciastem, ale potrafi sprawić problemy. Bardzo często biszkopt wybrzusza się podczas pieczenia i pęka. Jest kilka sposobów jak tego uniknąć.
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Bardzo ważne jest przesianie mąki i dodawanie jej stopniowo. Wystarczy także dodać trochę mąki ziemniaczanej, aby zapobiec nierównemu wyrastaniu ciasta.
Biszkopt. Potrzebne składniki:
- 7 jajek
- 200 g cukru
- 144 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biszkopt. Sposób wykonania:
- dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
- białka ubij na sztywno, a następnie dodawaj po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając
- wciąż miksując dodawaj stopniowo żółtka
- ubijaj jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta
- do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną
- mąki dodawaj stopniowo do jajek cały czas ubijając na niskich obrotach miksera
- gotową masę przelej do tortownicy
- wstaw ciasto do piekarnika do rozgrzanego do 180 st.
- piecz przez około 30-40 min lub do suchego patyczka
Już po upieczeniu biszkoptu możesz zastosować inny trik. Gorące ciasto jeszcze w formie do pieczenia upuść na podłogę lub blat kuchenny z wysokości około 30-40 cm. Pod blachę podłóż ściereczkę lub ręcznik. Później odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Czytaj także: Pączki z czterech składników. Ekspresowy przepis
Jeśli mimo wszystko pojawiło się wybrzuszenie na biszkopcie to jeszcze ciepłe ciasto odwróć do góry dnem. Dzięki tym prostym trikom twoje ciasto będzie idealnie równe.