Oponki serowe - ten przepis z cukierni sprawdzi się w Waszej kuchni!

Karnawał trwa w najlepsze, a do Tłustego Czwartku został niecały miesiąc. Nic więc dziwnego, że coraz częściej w sieci pojawiają się przepisy na pączki czy faworki. Idealną ich alternatywą są...oponki serowe. A poniższy przepis sprawi, że wyjdą Wam tak smakowite, jak te prosto z cukierni!

Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi!Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi!
Źródło zdjęć: © Pixabay | Davie Bicker

To przepis na nieco "pijane" pączki, ponieważ do ich smażenia dodawana jest wódka lub spirytus - dzięki temu ciasto nie pochłania ogromnych ilości tłuszczu. Ważne jest także, aby sięgnąć po twaróg półtłusty. Jego konsystencja jest lżejsza od tego pełnotłustego, a jednocześnie jest łatwiejszy do formowania od chudych twarogów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sikorski w wyborach partyjnych? Poseł KO: Miałby duże poparcie

Oponki jak z cukierni - składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 250 g gęstej śmietany,
  • 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • kieliszek wódki lub spirytusu,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Oponki jak z cukierni - sposób przyrządzenia:

  • Zaczynamy od zmielenia sera. Można zrobić to w prasce lub maszynce. Następnie przekładamy go do miski.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie całość zagniatamy.
  • Ciasto lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy oponki.
  • W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i dodajemy do niego kieliszek wódki lub spirytusu.
  • Kiedy olej będzie bardzo gorący, wrzucamy partiami oponki i smażymy z obu stron na apetyczny, złoty kolor

I gotowe! Po wyjęciu oponki dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem - wedle uznania! Pamiętajcie, że oponki jak każde słodkości smażone na tłuszczu, są wysokokaloryczne. Dlatego, jeśli nie chcecie się dorobić oponki na brzuchu - lepiej ograniczcie jedzenie oponek z sera.

Wybrane dla Ciebie
Groził prezydentowi Nawrockiemu. Odwiedzili sąsiadów Patryka W.
Groził prezydentowi Nawrockiemu. Odwiedzili sąsiadów Patryka W.
Agresor pobił nastolatka. Wszystko się nagrało
Agresor pobił nastolatka. Wszystko się nagrało
Zupa kebabowa. Prosty przepis na aromatyczne danie na chłodne dni
Zupa kebabowa. Prosty przepis na aromatyczne danie na chłodne dni
Kto stoi za aktami dywersji na kolei? Ustalono obywatelstwo sprawców
Kto stoi za aktami dywersji na kolei? Ustalono obywatelstwo sprawców
Zaginął w Niemczech w tajemniczych okolicznościach. Szuka go policja
Zaginął w Niemczech w tajemniczych okolicznościach. Szuka go policja
Jak zrobić gulasz z boczniaków? Najłatwiejszy przepis
Jak zrobić gulasz z boczniaków? Najłatwiejszy przepis
Zginęło 70 Nepalczyków. Walczyli w armii Putina
Zginęło 70 Nepalczyków. Walczyli w armii Putina
Nie chcą czekać na mróz. Zakopane włącza "fabryki śniegu"
Nie chcą czekać na mróz. Zakopane włącza "fabryki śniegu"
Rozmowy w Stambule. Kreml wydał oświadczenie
Rozmowy w Stambule. Kreml wydał oświadczenie
Kuriozalne sceny w kościele. Policja wyniosła trumnę z ciałem
Kuriozalne sceny w kościele. Policja wyniosła trumnę z ciałem
Włodzimierz Czarzasty nowym marszałkiem Sejmu
Włodzimierz Czarzasty nowym marszałkiem Sejmu
Sensacyjne odkrycie w Szczecinie. Tajemnice XIII wieku
Sensacyjne odkrycie w Szczecinie. Tajemnice XIII wieku