Oponki serowe - ten przepis z cukierni sprawdzi się w Waszej kuchni!

Karnawał trwa w najlepsze, a do Tłustego Czwartku został niecały miesiąc. Nic więc dziwnego, że coraz częściej w sieci pojawiają się przepisy na pączki czy faworki. Idealną ich alternatywą są...oponki serowe. A poniższy przepis sprawi, że wyjdą Wam tak smakowite, jak te prosto z cukierni!

Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi!Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi!
Źródło zdjęć: © Pixabay | Davie Bicker

To przepis na nieco "pijane" pączki, ponieważ do ich smażenia dodawana jest wódka lub spirytus - dzięki temu ciasto nie pochłania ogromnych ilości tłuszczu. Ważne jest także, aby sięgnąć po twaróg półtłusty. Jego konsystencja jest lżejsza od tego pełnotłustego, a jednocześnie jest łatwiejszy do formowania od chudych twarogów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe oponki krok po kroku

Oponki jak z cukierni - składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 250 g gęstej śmietany,
  • 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • kieliszek wódki lub spirytusu,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Oponki jak z cukierni - sposób przyrządzenia:

  • Zaczynamy od zmielenia sera. Można zrobić to w prasce lub maszynce. Następnie przekładamy go do miski.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie całość zagniatamy.
  • Ciasto lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy oponki.
  • W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i dodajemy do niego kieliszek wódki lub spirytusu.
  • Kiedy olej będzie bardzo gorący, wrzucamy partiami oponki i smażymy z obu stron na apetyczny, złoty kolor

I gotowe! Po wyjęciu oponki dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem - wedle uznania! Pamiętajcie, że oponki jak każde słodkości smażone na tłuszczu, są wysokokaloryczne. Dlatego, jeśli nie chcecie się dorobić oponki na brzuchu - lepiej ograniczcie jedzenie oponek z sera.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop