Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Oponki serowe - ten przepis z cukierni sprawdzi się w Waszej kuchni!

7

Karnawał trwa w najlepsze, a do Tłustego Czwartku został niecały miesiąc. Nic więc dziwnego, że coraz częściej w sieci pojawiają się przepisy na pączki czy faworki. Idealną ich alternatywą są...oponki serowe. A poniższy przepis sprawi, że wyjdą Wam tak smakowite, jak te prosto z cukierni!

Oponki serowe - ten przepis z cukierni sprawdzi się w Waszej kuchni!
Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi! (Pixabay, Davie Bicker)

To przepis na nieco "pijane" pączki, ponieważ do ich smażenia dodawana jest wódka lub spirytus - dzięki temu ciasto nie pochłania ogromnych ilości tłuszczu. Ważne jest także, aby sięgnąć po twaróg półtłusty. Jego konsystencja jest lżejsza od tego pełnotłustego, a jednocześnie jest łatwiejszy do formowania od chudych twarogów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Serowe oponki krok po kroku

Oponki jak z cukierni - składniki:

  • 0,5 kg półtłustego twarogu w kostce,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 250 g gęstej śmietany,
  • 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
  • kieliszek wódki lub spirytusu,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Oponki jak z cukierni - sposób przyrządzenia:

  • Zaczynamy od zmielenia sera. Można zrobić to w prasce lub maszynce. Następnie przekładamy go do miski.
  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, żółtka, śmietanę i energicznie całość zagniatamy.
  • Ciasto lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na placek grubości mniej więcej 1,5 cm. Następnie za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy oponki.
  • W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i dodajemy do niego kieliszek wódki lub spirytusu.
  • Kiedy olej będzie bardzo gorący, wrzucamy partiami oponki i smażymy z obu stron na apetyczny, złoty kolor

I gotowe! Po wyjęciu oponki dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem - wedle uznania! Pamiętajcie, że oponki jak każde słodkości smażone na tłuszczu, są wysokokaloryczne. Dlatego, jeśli nie chcecie się dorobić oponki na brzuchu - lepiej ograniczcie jedzenie oponek z sera.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Miał 13 promili. Nie przeżył. Toksykolog: "Tylko jedno wytłumaczenie"
Dodaj do smalcu. Będzie kremowy i idealnie biały
Śnieżny Księżyc w lutym. Kiedy obserwować i co przyniesie?
Kiedy wysiewać seler? Ten termin jest kluczowy
"Zrobił sobie prywatną parafię". Wierni zszokowani zachowaniem proboszcza
Polski strażak bohaterem w Monachium. Maciek uratował 70-latka
Właścicielka prawie zagłodziła suczkę. Wolontariusze myśleli, że widzą zwłoki psa
Zbigniew Boniek dał pstryczek w nos piłkarzom: "Nie wstyd wam?". Chodzi o ferie
Jak wyczyścić mosiądz? Wykorzystaj produkt z kuchennej szafki
Kiedy przycinać winogrona? Lepiej nie przegap terminu
Miał 13 promili. To nie był pierwszy raz
Kierowca bmw ukrył się w lesie przed policją. Namierzył go dron z termowizją
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić