Dodaj do guacamole. Dzięki temu nie zrobi się ciemne

Guacamole to klasyk kuchni meksykańskiej, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Dzięki prostocie przygotowania i bogactwu smaków, jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Dowiedz się, jak przygotować guacamole domowym sposobem.

xJak zrobić guacamole?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Rixipix
Małgorzata Badur

Guacamole to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej. Jego popularność wynika z prostoty przygotowania oraz niezwykłego smaku, który łączy w sobie świeżość awokado z aromatem limonki i kolendry. To danie, które doskonale sprawdza się jako dip, pasta do smarowania czy dodatek do sałatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozwiń rulon ciasta francuskiego, dorzuć dodatki. Rodzina będzie się zajadać na kolację

Dlaczego warto jeść guacamole?

Guacamole to doskonały zamiennik masła, który dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, takich jak glutation, które hamują procesy starzenia się skóry. Jest bogate w witaminy A, C, E, K oraz minerały takie jak wapń, żelazo i magnez. Dzięki temu guacamole nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wspiera zdrowie.

Składniki na guacamole

  • 3 dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe pomidory (poza sezonem najlepsze będą koktajlowe)
  • 1 duża, czerwona cebula
  • 1/4 pęczka świeżej kolendry
  • 1/2 papryczki serrano
  • Sok z cytryny lub limonki
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić guacamole?

Przekrój awokado na pół i wydrąż miąższ, który następnie rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj sok z cytryn, a następnie posiekane pomidory, cebulę i kolendrę. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Aby guacamole nie ciemniało, trzeba do niego dodać sok z cytryny lub limonki. Kwas askorbinowy (witamina C) zawarty w soku cytrusowym działa jako przeciwutleniacz, spowalniając proces utleniania.

Jak podawać guacamole?

Guacamole to wszechstronny dodatek, który można podawać na wiele sposobów. Tradycyjnie serwuje się je z chipsami z tortilli, co jest popularnym wyborem na imprezach i spotkaniach towarzyskich. Dzięki swojej kremowej konsystencji guacamole świetnie sprawdza się również jako dip do świeżych warzyw, takich jak marchewki, seler czy papryka.

Guacamole można także używać jako pastę do smarowania pieczywa. Doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem, grzankami czy bagietką. Jest również idealnym dodatkiem do wrapów, fajitas i quesadillas, gdzie jego świeży smak doskonale uzupełnia inne składniki.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?