aktualizacja 

Dodaj ten składnik do kalafiora. Sprawdź, co stanie się z jego kolorem

58

Kalafior to popularne warzywo, z którego w prosty sposób można przygotować wiele dań. Niestety, często zdarza się, że po gotowaniu kalafior ciemnieje. Co zrobić, by temu zapobiec? Dodaj ten składnik do kalafiora, a nie pożałujesz!

Dodaj ten składnik do kalafiora. Sprawdź, co stanie się z jego kolorem
Dodaj ten składnik do kalafiora. Sprawdź, co stanie się z jego kolorem (Pixabay, Pixabay)

Kalafior to warzywo, które w Polsce zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Do Polski sprowadziła go najprawdopodobniej Bona Sforza. Od tamtej pory zyskał dużą popularność, którą cieszy się do dziś.

Białe warzywo świetnie nada się do przygotowania zupy krem. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem takiego dania, warto skusić się na coś prostszego. Kalafior idealnie smakuje z masłem i bułką tartą.

Odrobina soli doda mu smaku, jednak co z kolorem? Zdarza się, że kalafior po ugotowaniu szybko ciemnieje. Jest na to sposób! Dodaj ten składnik do gotującego się kalafiora i sprawdź, co stanie się z jego kolorem.

Składnik, który warto dodać do kalafiora, by zachował piękny kolor to... mleko. Tylko odrobina wystarczy, by zachwycał białym kolorem przez dłuższy czas. W dodatku będzie bardziej kremowy,

Dlaczego warto jeść kalafior? Przede wszystkim jest bogaty w błonnik i wodę. Ma też mało kalorii więc świetnie sprawdzi się w różnorodnych dietach.

Zobacz także: Sałatka z kalafiorem, marynowanymi pieczarkami, jajkiem i zielonym groszkiem
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić