Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WIP
|
aktualizacja

Dodaj ten składnik do kalafiora. Sprawdź, co stanie się z jego kolorem

21
Podziel się:

Kalafior to popularne warzywo, z którego w prosty sposób można przygotować wiele dań. Niestety, często zdarza się, że po gotowaniu kalafior ciemnieje. Co zrobić, by temu zapobiec? Dodaj ten składnik do kalafiora, a nie pożałujesz!

Dodaj ten składnik do kalafiora. Sprawdź, co stanie się z jego kolorem
Dodaj ten składnik do kalafiora. Sprawdź, co stanie się z jego kolorem (Pixabay, Pixabay)

Kalafior to warzywo, które w Polsce zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Do Polski sprowadziła go najprawdopodobniej Bona Sforza. Od tamtej pory zyskał dużą popularność, którą cieszy się do dziś.

Białe warzywo świetnie nada się do przygotowania zupy krem. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem takiego dania, warto skusić się na coś prostszego. Kalafior idealnie smakuje z masłem i bułką tartą.

Odrobina soli doda mu smaku, jednak co z kolorem? Zdarza się, że kalafior po ugotowaniu szybko ciemnieje. Jest na to sposób! Dodaj ten składnik do gotującego się kalafiora i sprawdź, co stanie się z jego kolorem.

Składnik, który warto dodać do kalafiora, by zachował piękny kolor to... mleko. Tylko odrobina wystarczy, by zachwycał białym kolorem przez dłuższy czas. W dodatku będzie bardziej kremowy,

Dlaczego warto jeść kalafior? Przede wszystkim jest bogaty w błonnik i wodę. Ma też mało kalorii więc świetnie sprawdzi się w różnorodnych dietach.

Zobacz także: Sałatka z kalafiorem, marynowanymi pieczarkami, jajkiem i zielonym groszkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(21)
znowu
2 miesiące temu
a wystarczyło by napisać to jednym zdaniem
Hana
2 miesiące temu
Jeżeli kalafior ciemnieje to znaczy ,że jest naszpikowany chemią i to w ogromnej ilości...lepiej go wyrzucić bo szkoda zdrowia...
WV-BEST
2 miesiące temu
A mnie się porobiły po zimie w moim Golfiku kalafiory na błotniku. Myślicie że po mleku zejdą?
Vince
2 miesiące temu
Zawsze gotuję kalafiora w wodzie bez żadnych dodatków i zawsze po ugotowaniu jest biały, to po co marnować mleko? po ugotowaniu przed jedzeniem solę zasmażaną bułkę tartą na maśle. Miodzio, mówię wam.
Wiga
2 miesiące temu
Ja, na wszelki wypadek,dodaję sok z cytryny. Przecież nikt nie wie w jakich warunkach był "hodowany" kalafior.
aaa
2 miesiące temu
Dobrej jakości kalafior nie czernieje. Musi być stary, albo czymś pryskany.
izabela
2 miesiące temu
Jedliście kiedyś kiszonego kalafiora? Jeśli lubicie kiszonki polecam.
birton
2 miesiące temu
jak będzie po ukraińsku: "362 sposoby banderowskich Ukraińców na mordowanie Polaków na Wołyniu"? jak będzie po ukraińsku: " banderowscy Ukraińcy na Wołyniu przeżynali piłami żywcem ciężarne Polki, jej dzieci nadziewali na sztachety w płocie, a resztę starszej rodziny porąbali siekierami?"
Krom
2 miesiące temu
Nigdy w życiu mi nie pociemniał. Jeśli ci często ciemnieje, to przestań gotować, bo widać że nie umiesz, skoro kalafior cię przerasta.
marta
2 miesiące temu
jak ciemnieje to ma za dużo azotanów za bardzo nawożony . Mleko neutralizuje je
Hanka
2 miesiące temu
Jem kalafior albo na surowo albo piekę w piekarniku z przyprawami. Super.
adrian
2 miesiące temu
kalafior skonczyl sie po kill’em all
Ulla
2 miesiące temu
Sposób stary jak świat....a oni ciągle o tym sposobie piszą...może się uczą gotować???
Marcin
2 miesiące temu
Ten co napisał te wypociny to sam jest kalafior
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić