aktualizacja 

Hit PRL-u. Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane

60

Znudziły ci się mięsne kotlety? Wypróbuj zapomniany już nieco przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane, które były hitem w czasach PRL.

Hit PRL-u. Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane
Kotlet jajeczno-ziemniaczany. (@sztahetka, Twitter)

Kotlety jajeczno-ziemniaczane królowały na polskich stołach w czasach PRL. To banalnie proste danie przygotujesz z kilku składników, które zapewne masz w swojej kuchni. Wystarczy ugotować jajka oraz ziemniaki, dodać śmietanę oraz przyprawy i wszystkie składniki razem wymieszać. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a poczujesz smak dawnych lat. Smacznego!

Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane. Potrzebne składniki:

  • 7 jajek
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane. Sposób przygotowania:

  • ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz je kiedy ostygną
  • 6 jajek ugotuj na twardo i obierz ze skorupek
  • ziemniaki i jajka przepuść przez maszynkę lub zblenduj, a następnie dodaj szczypiorek, śmietanę, surowe jajko, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj
  • z powstałej masy formuj kotleciki
  • kotleciki obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzany maśle klarowanym
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić