Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dodaj to do naleśników zamiast mąki. Wyjdą miękkie i elastyczne

0

Naleśniki to popularne danie, które można podawać z przeróżnymi dodatkami. Tradycyjnie naleśniki przygotowuje się z użyciem mąki. Mało osób wie, że można ją zastąpić innym produktem. Sprawdź, jak zrobić naleśniki bez mąki.

Dodaj to do naleśników zamiast mąki. Wyjdą miękkie i elastyczne
Jak zrobić naleśniki bez mleka? (Adobe Stock)

Dieta ketogeniczna zyskuje na popularności i jest wybierana przez osoby, które chcą ograniczyć spożycie węglowodanów. Naleśniki bez mąki stają się świetną alternatywą dla tych, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków.

Warto również wspomnieć, że nietolerancja glutenu staje się coraz powszechniejszym problemem, dlatego rośnie zapotrzebowanie na przepisy, które eliminują mąkę. Odpowiednie podejście pozwala cieszyć się naleśnikami, nie narażając swojego zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Czym zastąpić mąkę w naleśnikach?

Serek mascarpone to jeden z najpopularniejszych zamienników mąki w przepisach ketogenicznych. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu serek doskonale wiąże składniki.

Innymi możliwymi zamiennikami są ricotta czy kremówka, które można dowolnie modyfikować w zależności od preferencji smakowych: bardziej wyraziste lub delikatnie słodkie. Każdy ma swoje własne preferencje, dlatego warto eksperymentować z różnymi składnikami, aby znaleźć idealną recepturę dla siebie.

Przepis na naleśniki bez mąki

Jeśli wydaje ci się, że naleśniki bez mąki są skomplikowane, nic bardziej mylnego. Przepis na naleśniki z mascarpone, jajkami i masłem jest nie tylko prosty, ale też pyszny. Wystarczy zmiksować 5 dużych jajek, 50 g mascarpone i łyżkę masła, a następnie usmażyć na patelni jak tradycyjne naleśniki.

Dla tych, którzy wolą inne opcje, proponujemy przepis z jogurtem i jajkami, który sprawdzi się również na diecie keto. Wymieszaj 4 jajka z 100 g gęstego jogurtu, dodaj szczyptę soli i smaż na klarowanym maśle. Każdy z tych przepisów gwarantuje puszyste i delikatne naleśniki.

Jak smażyć naleśniki bez mąki?

Smażenie naleśników bez mąki wymaga kilku prostych tricków, aby były one idealne. Kluczem jest odpowiednia temperatura patelni – rozgrzej ją dobrze, zanim wlejesz ciasto, ale nie za mocno, żeby naleśniki nie stały się zbyt suche. Naleśniki smaż na każdej ze stron, aż nabiorą złotego koloru.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tragiczny finał karambolu na S7. Zmarł kolejny uczestnik wypadku
Nie żyje prof. Jadwiga Puzynina. Wybitna uczona miała 97 lat
Seniorzy masowo rezygnują z sanatoriów. Powody zaskakują
Spędzili 491 dni w niewoli. Taki jest stan izraelskich zakładników
Zabrała jedzenie ze śmietnika Biedronki. Sąd podjął decyzję
Aryna Sabalenka spełniła obietnicę po Australian Open. Paula Badosa zachwycona
Udawali policjantów, doszło do strzelaniny. Chwile grozy w Wołominie
Policja w żałobie. Nie żyje st. asp. Sławomir Marciniak
Podwójne życie proboszcza z Łubowic. Kościół i aplikacja randkowa
"To była katownia". Przeżyła więzienie na Białorusi. Mówi, jak było
Uratowała czworo dzieci z pożaru. Sama zginęła
Spacerują w czasie odwilży po Morskim Oku. Apel TPN
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić