Sekret udanego ciasta na pierogi. Ten dodatek sprawi, że będzie idealne

Ciasto na pierogi to podstawa tego smacznego dania. Jak je przygotować, by było miękkie i elastyczne? Poznaj tajniki idealnego ciasta, które zawsze się udaje.

Jak zrobić ciasto na pierogi?Jak zrobić ciasto na pierogi?
Źródło zdjęć: © Getty Images | rparys

Pierogi stanowią jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań polskiej kuchni. Kluczową rolę w tej potrawie odgrywa ciasto, które musi być idealne – miękkie, elastyczne, a przy tym wytrzymałe. Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepis jest prosty, jednak jego wykonanie wymaga precyzji.

Idealne ciasto na pierogi. Przepis

Sekretem doskonałego ciasta jest wybór odpowiednich składników. Najważniejsza z nich to mąka pszenna. Idealnie sprawdza się mąka typu 450 lub 500, która zapewnia ciastu odpowiednią elastyczność. Nie mniej ważna jest ciepła woda, która pomaga uzyskać właściwą konsystencję. Ciepła woda powoduje lepsze wiązanie glutenu, co sprawia, że gotowe ciasto jest elastyczne i nie pęka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowy sernik na oleju. Najlepszy wybór na święta

Aby uzyskać delikatne i łatwe do formowania ciasto trzeba do niego dodać odrobinę tłuszczu, takiego jak masło czy oliwa z oliwek. Ostatnim składnikiem jest szczypta soli, która wzmacnia smak ciasta, choć musimy pamiętać, aby nie przesadzić z jej ilością.

Ciekawym dodatkiem, który nieco odmieni tradycyjny przepis, może być maślanka. Dodając maślankę, zyskujemy delikatny, lekko kwaśny smak ciasta, który dodatkowo sprawia, że jest ono bardziej puszyste po ugotowaniu.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Przygotowanie ciasta na pierogi rozpoczyna się od przesiania mąki na stolnicę. Następnie tworzymy niewielkie wgłębienie w środku i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, nie przerywając mieszania. Kluczem do sukcesu jest właściwe zagniatanie – ciasto powinno być wyrabiane przez około 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

W trakcie wyrabiania dodajemy odrobinę masła lub oliwy, dzięki której ciasto będzie elastyczne i  nie będzie kleić się do rąk. Po zakończeniu wyrabiania ciasto należy przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby "odpoczęło". Ten etap sprawia, że ciasto staje się miękkie i podatne na formowanie.

O czym warto pamiętać przy robieniu pierogów?

Pozwalanie ciastu na odpoczynek jest niezwykle ważne dla osiągnięcia jak najlepszej konsystencji. To właśnie wtedy gluten w mące osiąga pełnię swych właściwości, co zapewnia ciastu elastyczność i zapobiega jego rozrywaniu podczas wałkowania.

Ważne jest też odpowiednie wałkowanie ciasta na pierogi. Najlepiej, by kawałki ciasta miały taką samą grubość – zbyt cienkie ciasto może pękać, a zbyt grube stanie się ciężkie i mniej delikatne po ugotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Masz w domu bombki z PRL? Za sztukę płacą nawet 500 zł
Masz w domu bombki z PRL? Za sztukę płacą nawet 500 zł
Pokazali nagranie z Białegostoku. Wspinaczka zakończona przez policję
Pokazali nagranie z Białegostoku. Wspinaczka zakończona przez policję
W ten weekend ostatnia szansa. Przed nami finał "choinkobrania"
W ten weekend ostatnia szansa. Przed nami finał "choinkobrania"
Rosja stawia na arsenał atomowy. W sieci pojawiła się mapa
Rosja stawia na arsenał atomowy. W sieci pojawiła się mapa
Kuriozalna akcja policji. Zrobili szpiega z niepełnosprawnego 31-latka
Kuriozalna akcja policji. Zrobili szpiega z niepełnosprawnego 31-latka
Seria nocnych pożarów w Polsce. Dramatyczna akcja strażaków w Toruniu
Seria nocnych pożarów w Polsce. Dramatyczna akcja strażaków w Toruniu
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec