Domowa chałwa z 3 składników. Zrób raz, a już więcej nie kupisz w sklepie
Chałwa to przysmak, który od wieków cieszy się popularnością na całym świecie. Choć w Polsce kojarzy się głównie z PRL-em, jej korzenie sięgają znacznie dalej. Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować ten słodki specjał.
Chałwa to jeden z tych deserów, które potrafią przenieść nas w czasie. W Polsce szczególnie popularna była w czasach PRL-u, kiedy to niemal każde dziecko zajadało się tym słodkim przysmakiem. Dziś, choć nieco zapomniana, chałwa wciąż ma swoich wiernych fanów. Co więcej, jej przygotowanie w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zobacz, jak zrobić chałwę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karpatka z malinami i galaretką - wywołasz zachwyt już na sam widok tego pysznego ciasta
Historia chałwy
Początki chałwy sięgają starożytnych Indii, skąd przysmak ten rozprzestrzenił się na Bliski Wschód i Bałkany. W Polsce chałwa zyskała popularność dopiero w drugiej połowie XX wieku, kiedy to zaczęto ją produkować na masową skalę. Wówczas była dostępna niemal w każdym sklepie. Dziś, choć dostępna w sklepach, chałwa często zawiera sztuczne dodatki, dlatego warto przygotować ją samodzielnie.
Czytaj też: Babciny sposób na lane kluski. Wychodzą idealne
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania chałwy?
Z czego robi się chałwę? Podstawowe składniki chałwy to sezam, miód i olej. Można również dodać orzechy, suszone owoce czy przyprawy, aby wzbogacić jej smak. Warto eksperymentować z różnymi dodatkami, by odkryć swoją ulubioną wersję tego przysmaku.
Jak zrobić chałwę? Przygotowanie chałwy zaczynamy od prażenia sezamu na suchej patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie blendujemy go na gładką masę, a następnie dodajemy miód i olej i mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Tak przygotowana chałwa jest gotowa do spożycia.
Chałwa to deser, który można przygotować na wiele sposobów. Oprócz tradycyjnej wersji sezamowej warto spróbować chałwy słonecznikowej czy pistacjowej. Dodatki takie jak kakao, orzechy czy suszone owoce pozwalają na stworzenie unikalnych smaków.
Czytaj też: Jak pasteryzować zupę? Bardzo prosty sposób
Korzyści zdrowotne i kaloryczność
Chałwa jest bogata w białko, błonnik oraz zdrowe tłuszcze, chałwa dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń i żelazo. Dzięki obecności witaminy E znanej jako "witamina młodości" chałwa działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniając procesy starzenia.
Zawiera też jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-9, które wspierają układ krążenia, pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i regulują krążenie krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chałwa wspomaga regenerację skóry i poprawia jej wygląd, co może przyczynić się do zachowania młodszego wyglądu skóry oraz poprawy kondycji włosów i paznokci.
Czytaj też: Jak mrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie
Mimo licznych zalet chałwa jest produktem kalorycznym, zawierającym około 500-600 kalorii na 100 gramów, dlatego zaleca się jej umiarkowane spożycie. Spożywana w rozsądnych ilościach, chałwa może wspierać zdrowie i długowieczność, jednocześnie dostarczając organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, co czyni ją idealnym przykładem na to, że nawet słodycze mogą być elementem zdrowej diety, jeśli wybieramy je świadomie.