Jak pasteryzować zupę? Bardzo prosty sposób

Pasteryzacja zup w słoikach to doskonały sposób na przedłużenie ich trwałości bez utraty smaku. Dowiedz się, jak przygotować zupy do pasteryzacji i jakie korzyści niesie ze sobą ta metoda konserwacji.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images | Ekaterina Dorozhkina
Małgorzata Badur

Pasteryzacja to metoda konserwacji żywności, która pozwala na dłuższe przechowywanie zup i innych dań bez konieczności ich zamrażania. Dzięki temu zupy zachowują swój smak i wartości odżywcze, a my możemy cieszyć się nimi przez dłuższy czas. Warto wiedzieć, że pasteryzacja jest nie tylko praktyczna, ale także prosta do wykonania w domowych warunkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie

Jak przygotować słoiki do pasteryzacji?

Zanim przystąpimy do pasteryzacji, musimy odpowiednio przygotować słoiki i nakrętki. Ważne jest, aby były one czyste i nieuszkodzone. Wyparzenie słoików to kluczowy krok, który zapewnia higienę i bezpieczeństwo przechowywanej żywności. Pamiętajmy również o odpowiednim przygotowaniu miejsca pracy, aby uniknąć zanieczyszczeń.

Jak pasteryzować zupy?

Pasteryzacja zup w garnku to najpopularniejsza metoda. Należy umieścić słoiki z zupą w garnku wyłożonym ściereczkami, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy słoiki z wody i stawiamy np. na ręczniku do wystygnięcia. Słoiki należy wyciągnąć ostrożnie, najlepiej użyć do tego rękawic, aby się nie poparzyć.

Możemy także użyć piekarnika do zawekowania słoików. W piekarniku pasteryzujemy zupy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Obie metody są skuteczne, jednak wybór zależy od naszych preferencji.

Jak przechowywać zapasteryzowane zupy?

Zapasteryzowane zupy najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, takim jak piwnica czy spiżarnia. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem nawet przez kilka tygodni. Ważne jest, aby regularnie sprawdzać stan słoików i unikać przechowywania ich w zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli zauważymy, że wieczko słoika jest wypukłe lub zupa zmieniła kolor czy zapach, nie ryzykujmy i wyrzućmy ją.

Pasteryzacja zup w słoikach to praktyczny sposób na ich długotrwałe przechowywanie. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się smakiem ulubionych potraw bez konieczności codziennego gotowania.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"