Domowe cebularze. Przepis na tradycyjny wypiek

5

Cebularz to kulinarny symbol Lubelszczyzny, który jest znany w całej Polsce. Spróbuj przyrządzić ten pyszny placek z cebulą i makiem w domu. To bardzo łatwe.

Domowe cebularze. Przepis na tradycyjny wypiek
Cebularz. (Getty Images)

Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, ale obecnie jest symbolem Lubelszczyzny. Od 2014 roku jest chroniony prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny i posiada nawet swoje muzeum. Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Cebularze. Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 2 cebule
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Cebularze. Sposób przygotowania:

  • drożdże zalej połową szklanki mleka z dodatkiem 2 łyżek mąki i łyżki cukru
  • tak przygotowany zaczyn odstaw do wyrośnięcia
  • resztę mleka podgrzej i rozpuść w nim masło
  • mąkę wsyp do miski i dodaj dwie łyżeczki soli
  • do mąki dolej mleko z masłem i rozczyn z drożdży
  • jajka roztrzep, a następnie dodaj do pozostałych składników (odrobinę jajka można zostawić do posmarowania gotowych cebularzy)
  • ze składników wyrób ciasto i odstaw na 30-60 minut do wyrośnięcia
  • cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę
  • cebulę sparz we wrzątku i wymieszaj z olejem, łyżeczką soli i makiem
  • gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowuj je i podzielić na około 15 równych części
  • z każdego kawałka uformuj okrągły placek i na środku umieść cebulę z makiem
  • brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem
  • tak przygotowane cebularze umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Zobacz także: Wyborny łosoś pieczony na szpinakowym łożu. Przepis palce lizać
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić