Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

Domowe cebularze. Przepis na tradycyjny wypiek

3
Podziel się:

Cebularz to kulinarny symbol Lubelszczyzny, który jest znany w całej Polsce. Spróbuj przyrządzić ten pyszny placek z cebulą i makiem w domu. To bardzo łatwe.

Domowe cebularze. Przepis na tradycyjny wypiek
Cebularz. (Getty Images)

Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, ale obecnie jest symbolem Lubelszczyzny. Od 2014 roku jest chroniony prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny i posiada nawet swoje muzeum. Jego przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Cebularze. Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 2 cebule
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Cebularze. Sposób przygotowania:

  • drożdże zalej połową szklanki mleka z dodatkiem 2 łyżek mąki i łyżki cukru
  • tak przygotowany zaczyn odstaw do wyrośnięcia
  • resztę mleka podgrzej i rozpuść w nim masło
  • mąkę wsyp do miski i dodaj dwie łyżeczki soli
  • do mąki dolej mleko z masłem i rozczyn z drożdży
  • jajka roztrzep, a następnie dodaj do pozostałych składników (odrobinę jajka można zostawić do posmarowania gotowych cebularzy)
  • ze składników wyrób ciasto i odstaw na 30-60 minut do wyrośnięcia
  • cebulę obierz i pokrój w grubszą kostkę
  • cebulę sparz we wrzątku i wymieszaj z olejem, łyżeczką soli i makiem
  • gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkowuj je i podzielić na około 15 równych części
  • z każdego kawałka uformuj okrągły placek i na środku umieść cebulę z makiem
  • brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem
  • tak przygotowane cebularze umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Zobacz także: Wyborny łosoś pieczony na szpinakowym łożu. Przepis palce lizać
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
MJSK
miesiąc temu
Zauważyłam, że większość przepisów tu umieszczanych jest błędna, wadliwa, często brak ważnych składników, zle ustawione ich proporcje. Dziś np jest STANOWCZO ZA DUŻO SOLI. Na pół kg mąki aż 3 łyżeczki soli. Piszą, lub raczej odpisują je skądś, w dodatku bardzo niedbale jacyś dyletanci, którzy nie mają o kulinariach tzw zielonego pojęcia. To jakby celowo zamierzona akcja zniechęcania ludzi do gotowania i pieczenia, bo z tych przepisów nic się przecież nie uda. W rezultacie większość kupuje wszystko gotowe, bo uważa, że kuchnia to jakaś czarna magia nie do opanowania przez przeciętnego osobnika. Moja rada: przeczytać zawsze kilka przepisów na te sama potrawę, byle z różnych źródeł, porównać i jeśli są zasadniczo podobne - wybrać jeden z nich lub samodzielnie skompilować całość, tworząc własny przepis na tzw logikę.
AZT
miesiąc temu
Stanowczo za dużo soli. Nadciśnienie na własne życzenie.
Todo
miesiąc temu
W NYC mozna je kupic w Baglestore, nosza nazwe Bialys i sa pyszne z cream cheese , smoke Salomon,kapary !!,,
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić