Szybkie danie za grosze! Przepis na parówki po węgiersku

15

Potrzebujesz szybkiego i taniego obiadu? Parówki po węgiersku sprawdzą się znakomicie! To doskonały wybór również na śniadanie. Takie parówki są nie tylko smaczne. Przygotujesz je błyskawicznie, nie potrzebujesz godzin spędzonych w kuchni.

Szybkie danie za grosze! Przepis na parówki po węgiersku
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Parówki po węgiersku? Idealnie smakują z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem, więc możesz zastosować dowolne kombinacje - wedle uznania. Są świetnym rozwiązaniem, gdy nie masz pomysłu, czasu i składników. Smacznego!

Parówki po węgiersku. Składniki:

  • 1/2 kg cienkich parówek
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 2 szklanki bulionu

Parówki po węgiersku. Wykonanie:

  • Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
  • Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę dodać do pieczarek, dusić, aż cebula się lekko zrumieni. Dodać parówki pokrojone w plasterki i zalać bulionem.
  • Gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy.
  • Mąkę rozrobić z odrobiną wody, dokładnie wymieszać i wlać do parówek.
  • Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gotującego się sosu, po czym wlać ją do parówek.
  • Na koniec doprawić do smaku.

Nietrudne, a pyszne. Sprawdź sam!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić