Eki. Przepyszne ciasteczka ze Śląska

22

Eki to przepyszne kruche ciasteczka z dżemem i kokosem. Będą doskonałe do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj ten przepis prostu ze Śląska.

Eki. Przepyszne ciasteczka ze Śląska
(YouTube)

Eki to trójkątne ciasteczka kokosowe z dżemem. Pochodzenie tej nazwy nie jest do końca jasne i istnieje wiele teorii. Eki może pochodzić od niemieckiego "ecke", co oznacza "rogi". Ta teoria wydaje się bardzo prawdopodobna, ponieważ Eki najczęściej mają trójkątną formę.

Eki. Potrzebne składniki:

  • pół kostki masła,
  • szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Składniki na masę kokosową:

  • 250 g wiórek kokosowych,
  • 1/2 kostki masła,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • dodatkowo: dżem wiśniowy do posmarowania ciasta i polewa czekoladowa.

Eki. Sposób przygotowania:

  • masło roztop i po przestudzeniu wymieszaj z cukrem jajkami, cukrem waniliowym, mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
  • ze składników zagnieć ciasto
  • ciasto rozwałkuj, wyłóż na płaską blachę i posmaruj dżemem
  • w rondlu roztop pół kostki masła, wystudź i dodaj cukier oraz cukier waniliowy
  • dodaj wiórki kokosowe i jajka i dokładnie wymieszaj
  • masę kokosową wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto
  • piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ciasteczka przez około 25 minut
  • po wystudzeniu ciasto pokrój w trójkąty, a rogi ozdób czekoladą
Zobacz także: Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić