Gotujesz tak jajka na miękko? Większość Polaków robi to źle

Jajka na miękko to nieodłączny element wielu śniadań, ale osiągnięcie idealnej konsystencji wymaga zastosowania kilku prostych kroków. Jak ugotować jajko na miękko? Wykorzystaj te wskazówki.

Jak ugotowac jajko na miękko?Jak ugotowac jajko na miękko?
Źródło zdjęć: © Getty Images | mtreasure

Jajko na miękko to klasyka wielu śniadań. Wydaje się, że przygotowanie go nie powinno sprawiać problemów. W rzeczywistości jednak uzyskanie idealnie kremowego żółtka z delikatnie ściętym białkiem bywa wyzwaniem. Dlatego warto poświęcić chwilę, by poznać tajniki tego procesu. Jak ugotować jajka na miękko? Mamy na to sprawdzony patent!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Ile gotować jajka na miękko?

Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że jajka są świeże, by uniknąć problemów smakowych i zdrowotnych.

Jak ugotować jajka na miękko? Zaczynamy od wyjęcia jajek z lodówki i pozostawienia ich na kilka minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu unikniemy ich pękania podczas gotowania. Następnie napełniamy garnek wodą, tak aby przykryła jajka, i doprowadzamy ją do wrzenia.

Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie umieszczamy jajka w garnku, najlepiej za pomocą łyżki, aby nie pękły. Ile minut gotujemy jajka na miękko? Około 4 do 5 minut, w zależności od wielkości, co zapewnia, że białko jest ścięte, ale żółtko wciąż pozostaje płynne. Ważne jest, by czas gotowania mierzyć od momentu, gdy jajka znajdą się we wrzącej wodzie.

Po zakończeniu gotowania jajka na miękko kluczowym krokiem jest szybkie umieszczenie ich w zimnej wodzie. Ten trick zatrzymuje dalsze gotowanie, pozostawiając żółtko płynne, a białko dobrze ścięte. Takie schłodzenie zajmuje tylko chwilę i przynosi świetny efekt.

Dlaczego warto jeść jajka na miękko?

Spożywanie jajek na miękko jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Jajka są bogate w białko, witaminy z grupy B, A i D, które wspomagają układ nerwowy oraz odpornościowy. Regularna konsumpcja tych jajek korzystnie wpływa na serce i oczy, stając się ważnym elementem codziennej diety. Optymalny czas gotowania zabezpiecza przed utratą wartości odżywczych.

Z czym podawać jajka na miękko?

Jajka na miękko najlepiej smakują w towarzystwie świeżego pieczywa i odrobiny soli. To proste połączenie doskonale podkreśla naturalne walory jajek, czyniąc je idealnym wyborem na szybkie i zdrowe śniadanie.

Aby dodać im wyrazistości, warto pokusić się o szczypiorek, który doskonale współgra z jajkami. Dobrym pomysłem jest też dodanie pietruszki czy koperku, które wzbogacają posiłek nie tylko smakowo, ale także pod względem odżywczym. Jajka na miękko z dodatkami to smak, który warto wprowadzić do jadłospisu.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra