Grander jak z KFC. Już nigdy nie będziesz chciał go jeść w fast foodzie

4

Kurczak w chrupiącej panierce, mięciutka bułka i pyszny sos - burger Grander z KFC to marzenie każdego głodomora. A co, jeśli powiemy wam, że istnieje kanapka jeszcze pyszniejsza, a w dodatku... zdrowsza? To nie żart. Wypróbujcie ten przepis na domowego Grandera, a już nigdy nie zamówicie go w KFC!

Grander jak z KFC. Już nigdy nie będziesz chciał go jeść w fast foodzie
Przepis na domowego Grandera jak z KFC. Zdj. ilustracyjne (Getty Images)

Każdego czasem nachodzi ochota na gorący, ociekający sosem i wypełniony dodatkami fast food. Niestety, po zjedzeniu takiego dania często pojawiają się wyrzuty sumienia - w końcu nie jest to wartościowe jedzenie, pełno w nim konserwantów, tłuszczu i niepotrzebnych kalorii, a w dodatku obecne nie jest już tak tanie, jak kiedyś.

Na szczęście istnieją sposoby, by cieszyć się smakiem kuszących kanapek i burgerów, jednocześnie zapewniając swojemu organizmowi pełnowartościowy posiłek i nie wydając fortuny. Wystarczy przygotować "fast food" w domu! To wcale nie jest takie trudne ani pracochłonne, jak mogłoby się wydawać. Domowego Grandera jak z KFC zrobicie w parę chwil, a gwarantujemy - potem nie będziecie już chcieli wracać do burgerów robionych taśmowo.

Przepis na domowego Grandera jak z KFC. Potrzebne składniki

Stripsy:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Pół łyżeczki czosnku w proszku
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta chilli
  • Sól, pieprz

Panierka:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • Szczypta chilli
  • Sól, pieprz

Pozostałe składniki:

  • Bułka z sezamem lub brioszka - można dostać w dobrych piekarniach, lub upiec samodzielnie
  • Sałata lodowa
  • Cebula czerwona
  • Pomidor
  • Kilka plastrów boczku
  • Kilka plastrów sera cheddar
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Ulubiony sos BBQ
  • Olej do smażenia

Przepis na domowego Grandera jak z KFC. Sposób przygotowania

  • Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z przyprawami i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • Cebulę pokrój w piórka
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jajko i przyprawy do panierki. Wszystko wymieszaj.
  • W tak utworzonym cieście obtocz dokładnie kawałki kurczaka.
  • Do osobnego naczynia z pokrywką (np. garnka) nasyp pół szklanki mąki. Włóż do niego obtoczone w cieście kawałki kurczaka, przykryj pokrywą i potrząsaj, aż kurczak będzie równo pokryty mąką.
  • Stripsy smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złociste.
  • Bekon usmaż do chrupkości.
  • Śmietanę połącz z majonezem.
  • Bułki przekrój na pół, podgrzej w tosterze lub na suchej patelni, przekrojoną stroną w dół.
  • Jedną część bułki posmaruj sosem majonezowym, a drugą BBQ.
  • Na spodniej części bułki połóż usmażonego stripsa, następnie 2 plastry bekonu, plaster sera, 2 plastry pomidora, cebulkę, liść sałaty i przykryj drugą częścią bułki.
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić