Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Jajecznica na... winie! Staropolski przepis z XVII wieku

8
Podziel się:

Jajecznicę zna i kocha każdy Polak. Większość osób jednak przygotowuje ją w taki sam sposób, nie zdając sobie sprawy, że to tradycyjne danie można w łatwy sposób uświetnić. Innowacyjni w kwestii śniadań byli nasi przodkowie, którzy jajecznicę przygotowywali... na winie! Spróbujcie tego oryginalnego przepisu z najstarszej polskiej książki kucharskiej.

Jajecznica na... winie! Staropolski przepis z XVII wieku
Przepis na staropolską jajeczncę na winie (Getty Images)

Jajecznica nie musi być nudna. Wiedziały o tym już polskie gospodynie żyjące w XVII wieku. Nietypowy przepis na jajecznicę można znaleźć w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej "Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw" z 1682 roku, autorstwa Stanisława Czarneckiego.

Jajecznica z tego staropolskiego, dworskiego przepisu przygotowywana jest na słodko. Dzisiaj nazwalibyśmy ją raczej omletem. Przyrządza się ją na winie i z dodatkiem cynamonu. Choć może zabrzmieć to dość dziwnie, warto się przekonać do tej staropolskiej propozycji. Jej smak może zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Błędy przy robieniu jajecznicy

Przepis na staropolską jajecznicę na winie. Potrzebne składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki półsłodkiego białego wina
  • Łyżka cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Łyżka masła
  • Szczypta soli

Przepis na staropolską jajecznicę na winie. Sposób przygotowania

  • Masło rozpuść na patelni.
  • W misce roztrzep jajka z winem, cynamonem, cukrem i solą.
  • Jajka wylej na gorące masło, nie mieszaj. Patelnię przykryj pokrywką.
  • Smaż, aż omlet się zetnie.
  • Podawaj zwinięty w rulon lub złożony na pół.

Tak przygotowaną "jajecznicę na winie" możesz przystroić ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
avatar
wczoraj
a kogo dzisiaj stać na jajka co najwyżej można sobie pozwolić na jedno jajko Za Tuska były trzy w dzisiejszej cenie jednego no i wtedy to się jadło a teraz pomlaskać można i popatrzeć na kino objazdowe małego liliputa i posłuchać jak jest wspaniale. Węgiel w Obi dalej po 3.6 tys zł a jak się kupi taniej na necie to człowieka z kasy wy... bią.
avatar
wczoraj
a kogo dzisiaj stać na jajka co najwyżej można sobie pozwolić na jedno jajko Za Tuska były trzy w dzisiejszej cenie jednego no i wtedy to się jadło a teraz pomlaskać można i popatrzeć na kino objazdowe małego liliputa i posłuchać jak jest wspaniale. Węgiel w Obi dalej po 3.6 tys zł a jak się kupi taniej na necie to człowieka z kasy wy... bią.
Stacho
2 dni temu
To w końcu co to jest omlet czy jajecznica posmak robi sobie he he he jaja
kamyk15
3 dni temu
Do roztrzepanych jaj dodaję odrobinę mleka po wymieszaniu wlewam na patelnię na której znajduje się odrobina tłuszczu. Ot i cała filozofia życzę smacznego.
.polak
3 dni temu
Nie każdy. Ja nie kocham jajecznicy, uznaję jajka tylko na twardo z majonezem. 🥚
cukier
3 dni temu
łyżka cukru - hohoho
kucharz
3 dni temu
No super, ja czekam na jajecznicę z jajkami.
Janka
4 dni temu
Co się nawinie, to do jajecznicy.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić