Jajecznica na... winie! Staropolski przepis z XVII wieku

15

Jajecznicę zna i kocha każdy Polak. Większość osób jednak przygotowuje ją w taki sam sposób, nie zdając sobie sprawy, że to tradycyjne danie można w łatwy sposób uświetnić. Innowacyjni w kwestii śniadań byli nasi przodkowie, którzy jajecznicę przygotowywali... na winie! Spróbujcie tego oryginalnego przepisu z najstarszej polskiej książki kucharskiej.

Jajecznica na... winie! Staropolski przepis z XVII wieku
Przepis na staropolską jajeczncę na winie (Getty Images)

Jajecznica nie musi być nudna. Wiedziały o tym już polskie gospodynie żyjące w XVII wieku. Nietypowy przepis na jajecznicę można znaleźć w najstarszej zachowanej polskiej książce kucharskiej "Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw" z 1682 roku, autorstwa Stanisława Czarneckiego.

Jajecznica z tego staropolskiego, dworskiego przepisu przygotowywana jest na słodko. Dzisiaj nazwalibyśmy ją raczej omletem. Przyrządza się ją na winie i z dodatkiem cynamonu. Choć może zabrzmieć to dość dziwnie, warto się przekonać do tej staropolskiej propozycji. Jej smak może zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Błędy przy robieniu jajecznicy

Przepis na staropolską jajecznicę na winie. Potrzebne składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki półsłodkiego białego wina
  • Łyżka cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Łyżka masła
  • Szczypta soli

Przepis na staropolską jajecznicę na winie. Sposób przygotowania

  • Masło rozpuść na patelni.
  • W misce roztrzep jajka z winem, cynamonem, cukrem i solą.
  • Jajka wylej na gorące masło, nie mieszaj. Patelnię przykryj pokrywką.
  • Smaż, aż omlet się zetnie.
  • Podawaj zwinięty w rulon lub złożony na pół.

Tak przygotowaną "jajecznicę na winie" możesz przystroić ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić