aktualizacja 

Hit Wielkanocy. Chrupiące jajko faszerowane

10

Zuza "arbuzazuza_" Lisowska to popularna tiktokerka, znana z programu MasterChef która dzieli się z użytkownikami serwisu autorskimi przepisami. Jeden z nich jest idealny do podania gościom w trakcie wielkanocnego śniadania – to smażone jajko wielkanocne. Jak je przygotować? Tłumaczymy.

Hit Wielkanocy. Chrupiące jajko faszerowane
Przepis na nietypowe jajko wielkanocne. Twoi goście będą rozpływać się w zachwytach (TikTok, arbuzazuza_)

Jak przekonuje autorka przepisu, przygotowana przez nią potrawa z pewnością pozytywnie zaskoczy osoby, z którymi spotkamy się przy wielkanocnym stole. Tiktokerka jest kimś, komu możemy spokojnie zaufać – w końcu zdobyła "złoty fartuch" w talent show MasterChef X! To najlepiej udowadnia kompetencje Lisowskiej jako doskonałej kucharki.

Przepis na smażone jajko wielkanocne – potrzebne składniki

  • biała cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 5-7 pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1/4 kostki żółtego sera
  • pięć jajek
  • bułka tarta do obtoczenia jajek
  • majonez do jajek
  • rzeżucha do posypania gotowych jajek


  • 1/5 masła klarowanego


  • olej do smażenia
Zobacz także: Zobacz też: Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta

Przepis na smażone jajko wielkanocne – sposób przygotowania

  • Umyj, obierz i pokrój cebulę w kostkę. W międzyczasie zacznij gotować trzy jajka na twardo.
  • Posiekaną cebulę smaż na maśle klarowanym. Dodaj szczyptę soli.
  • Umyj, obierz i drobno pokrój pieczarki. Możesz je ewentualnie zetrzeć na tarce.
  • Już przygotowane pieczarki – z odrobiną pieprzu – dodaj do podsmażającej się cebuli.
  • Kiedy cebula i pieczarki będą już dokładnie podsmażone, odłóż je na talerz. Następnie umyj oraz drobno posiekaj szczypiorek i koperek. Zetrzyj na tarce żółty ser.
  • Tak przygotowane szczypiorek, koperek oraz żółty ser dodaj do pieczarek i cebuli. To samo zrób z żółtkami ugotowanych już jajek na twardo, które wcześniej przekroisz na pół. Dokładnie połącz wszystkie składniki, aby powstał farsz.
  • Zacznij faszerować wgłębienia w białkach jajek. Następnie połącz obie połówki. Pozostałe i wciąż surowe jajka rozbij i roztrzep.
  • Obtocz faszerowane jajka w roztrzepanym wcześniej żółtku i białku, a następnie w bułce tartej.
  • Tak przygotowane jajka smaż na rozgrzanym oleju. Przekręcaj je tak, aby wszystkie strony dokładnie się zarumieniły na złocistobrązowy kolor.

Usmażone jajka nadają się już do spożycia. Na koniec należy ułożyć je na majonezie, a następnie ozdobić rzeżuchą. Z pewnością zasmakują wszystkim gościom i domownikom. A przede wszystkim zaskoczą podczas śniadania.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić