To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"

Potrzeba matką wynalazków. Za PRL-u wszystkiego brakowało, tworzyło się więc proste, lecz pyszne przepisy. Ciasto "Kryształek" niejednokrotnie królowało na polskich stołach. Przepis jest banalnie prosty!

Zdjęcie ilustracyjneTo był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"
Źródło zdjęć: © YouTube

Ciasto "Kryształek" to prawdziwy hit PRL-u. Ponoć w niektórych domach do dzisiaj zajmuje szczególne miejsce na stole. Nic dziwnego - jest kolorowe, pyszne i wcale nie zawiera tak dużo kalorii. Mniam!

Ciasto "Kryształek". Składniki:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 galaretki o różnych smakach
  • 3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

Ciasto "Kryształek". Wykonanie:

  • Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
  • Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
  • Mąki przesiewamy do miseczki.
  • Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku.
  • W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  • Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
  • Zostawiamy do wystudzenia i kroimy na dwie części.
  • W połowie szklanki wody rozpuszczamy łyżkę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny. Jedną część ciasta nasączamy.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
  • Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę.
  • Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki.
  • Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem.
  • Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok