Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"

7
Podziel się:

Potrzeba matką wynalazków. Za PRL-u wszystkiego brakowało, tworzyło się więc proste, lecz pyszne przepisy. Ciasto "Kryształek" niejednokrotnie królowało na polskich stołach. Przepis jest banalnie prosty!

To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek"
To był hit w PRL-u. Przepis na ciasto "Kryształek" (YouTube)

Ciasto "Kryształek" to prawdziwy hit PRL-u. Ponoć w niektórych domach do dzisiaj zajmuje szczególne miejsce na stole. Nic dziwnego - jest kolorowe, pyszne i wcale nie zawiera tak dużo kalorii. Mniam!

Ciasto "Kryształek". Składniki:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 600 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 galaretki o różnych smakach
  • 3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

Ciasto "Kryształek". Wykonanie:

  • Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
  • Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  • Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
  • Mąki przesiewamy do miseczki.
  • Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku.
  • W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  • Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
  • Zostawiamy do wystudzenia i kroimy na dwie części.
  • W połowie szklanki wody rozpuszczamy łyżkę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny. Jedną część ciasta nasączamy.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
  • Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę.
  • Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki.
  • Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy przygotowanym wcześniej ponczem.
  • Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
Noe
3 miesiące temu
Jak chcecie znać różnicę między obecnymi produktami a tymi za " komuny"...to powiem tak...Wystarczyło kupić w sklepie mleko,przebić kapsel widelcem i po dwóch dniach miało się mleko zsiadłe...i to w dodatku pyszne.Teraz otwórzcie mleko i zostawcie na dwie doby na stole🤣🤣🤣🤭.Mleka ziadlego się nie zobaczy...chyba jedynie salmonellę...
G38
3 miesiące temu
Według tego portalu wsztkie skladniki jakie podalne oprócz jaj sa nie zdrowe i rako twórcze
Staruszka
3 miesiące temu
Szykujmy się do biedy i nędzy , i jak wogóle, ,, coś " zjeść ...to przyjdzie ...😕
matka
3 miesiące temu
Pomorze - u nas tego ciasta nie było,a jeśli chodzi o śmietanę to bez przesady, śmietana była i była tłusta i chuda. Mleko było lepsze, każdy ser smakował inaczej - też pracowałam w mleczarni. Nie było chemii w żywności, Polskie Normy były bardzo rygorystyczne.
marko
3 miesiące temu
Jak miało nie brakować, jak ludziom we łbach były jedynie strajki, a nie praca i produkcja! To skąd półki miały być pełne?!
Stary
3 miesiące temu
30% śmietana w PRL ? Chachacha. Jak były komunie albo wesela to dawało się łapówkę w mleczarni aby dostać litr kremówki i zrobić kremówki, butelkę po 18% można było umyć zimną wodą . Chachacha . Ciotka pracowała wtedy w OSM. Miała deputat i codziennie wieczorem gości pod drzwiami po prośbie
Mtyja
3 miesiące temu
Bardzo dziękuję za wspomnienia
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić