Idealna na zimowe wieczory. Smak zwala z nóg

10

Powiedzmy sobie szczerze - wiele gorących czekolad, które są dostępne w sklepach, nie oddaje nawet w połowie smaku prawdziwej gęstej czekolady do picia. To najczęściej proszki, które jedynie dodadzą mleku nieco kakaowego aromatu i posmaku. Tymczasem dzięki załączonemu poniżej przepisowi, przyrządzicie w domu przepyszną gorącą czekoladę, raczącą podniebienie jak w najlepszych kawiarniach!

Idealna na zimowe wieczory. Smak zwala z nóg
Gęsta gorąca czekolada jest idealna na zimowe wieczory (Pexels, Isaiah Quindo)

Gorąca czekolada jest nieodłącznym elementem okresu świątecznego, zwłaszcza dla najmłodszych. Oczywiście, w sklepach można dostać różnego rodzaju "gotowce". Są nimi chociażby czekolady na patyku do rozpuszczenia w gorącym mleku. Jednak jeśli chcielibyście tą metodą uzyskać prawdziwie gęsty i aromatyczny napój, powinniście wykorzystać najwyżej tyle mleka co w filiżance do espresso.

Gorąca czekolada błyskawicznie poprawia nastrój, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Jednak należy pamiętać, że im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej. Do przygotowania gorącej czekolady najlepiej skorzystać z tabliczki gorzkiej, która zawiera przynajmniej 70 proc. kakao.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Smacznego: Przepis na świąteczną granolę

Prawdziwa gorąca czekolada. Składniki na 2 porcje

  • 250 ml pełnotłustego mleka (3,2 proc. tłuszczu),
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 proc. tłuszczu),
  • po 25 g czekolady gorzkiej i mlecznej,
  • 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego bądź z agawy
  • ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, chili - dla smaku
  • szczypta soli

Prawdziwa gorąca czekolada. Sposób przygotowania

  • Do garnka wlej mleko i śmietankę.
  • Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
  • Dodaj szczyptę soli i przyprawy. Wymieszaj.
  • Zdejmij garnek z kuchenki i sprawdź smak. W razie potrzeby, dodaj cukier puder lub syrop klonowy.

I gotowe! Oczywiście, jeśli mało ci słodkości, możesz gorącą czekoladę przykryć bitą śmietaną lub piankami. Albo też jednym i drugim - jeśli należysz do grona szczęśliwców, którzy nie muszą liczyć kalorii.

Bez tych dodatków jeden kubek gorącej czekolady będzie mieć około 275 kcal. Osoby z drażliwym żołądkiem nie muszą rezygnować z przyjemności - wystarczy, że sięgniecie po mleko i śmietankę bez laktozy.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić