aktualizacja 

Piernik bez miksera. Przepis na ostatnią chwilę

2

Nie masz czasu na przygotowanie staropolskiego piernika? Ten przepis jest dla ciebie. Piernik jest miękki, delikatny i bardzo aromatyczny. A co najważniejsze możesz go zrobić nawet w ostatniej chwili przed Bożym Narodzeniem.

Piernik bez miksera. Przepis na ostatnią chwilę
Piernik bez miksera. (Getty Images)

Piernik kojarzy się z długim dojrzewaniem i czekaniem nawet kilku tygodni, aż będzie można go upiec. Często jednak nie mamy na to czasu w ferworze przygotowań do Bożego Narodzenia. Warto wtedy wykorzystać ten przepis na pyszne i szybkie ciasto. Ten piernik zrobisz bez miksera.

Piernik bez miksera. Potrzebne składniki:

Składniki na ciasto

  • pół szklanki mleka,
  • 230 g miodu,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.

Składniki na lukier

  • 2 łyżki wody,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • sok z cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szybki przepis na tradycyjny piernik. Pyszne i proste ciasto na Boże Narodzenie

Piernik bez miksera. Sposób wykonania:

  • składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika
  • z cytryny lub pomarańczy zetrzyj skórkę
  • do rondelka wlej mleko, miód oraz umieść masło
  • wszystko podgrzej do rozpuszczenia masła
  • masę zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • do kolejnej miski wbij jajka, dodaj cukier i roztrzep
  • dodaj wcześniej startą skórkę i wymieszaj
  • następnie wlej zawartość rondelka i ponownie połącz z sobą składniki
  • do suchych składników wlewaj pomału mokre produkty cały czas mieszając
  • tortownicę lub keksówkę wysmaruj delikatnie masłem i oprósz bułką tartą, następnie wlej ciasto
  • blaszkę umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut do suchego patyczka
  • przygotuj lukier: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj
  • kiedy piernik będzie gotowy i wystudzony polej go lukrem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić