Angelika Karpińska| 

Idealne jajka w koszulce. Sposób Gordona Ramsaya

14

Jajka po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulce to idealna opcja na śniadanie. Często są serwowane w wykwintnych restauracjach. Poniżej publikujemy przepis na idealne jajka w koszulce według Gordona Ramsaya.

Idealne jajka w koszulce. Sposób Gordona Ramsaya
Przepis Gordona Ramsaya na jajka po benedyktyńsku (Flickr)

Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki w wodzie. Jeśli chcesz, by wyszło idealnie, wypróbuj sposobu słynnego szefa kuchni Gordona Ramsaya. Jajko w koszulce najlepiej smakuje podane na grzance, z ulubionymi dodatkami np. szynką, szczypiorkiem, pomidorami czy awokado.

Jajka w koszulce według Gordona Ramsaya. Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki octu winnego
  • odrobina soli

Czytaj także: Przepis na idealną jajecznicę. Zdradził go Gordon Ramsay

Jajka w koszulce według Gordona Ramsaya. Sposób przygotowania

  • Wlej do rondla zimną wodę i delikatnie zagotuj
  • Wrzącą wodę dopraw solą i dodaj 2 łyżki octu winnego
  • Zmieszaj wodę trzepaczką, aż zacznie wirować
  • Wbij każde jajko do pojedynczych małych miseczek
  • Delikatnie zsuń jajka do wody (w zależności od wielkości rondla może być konieczne gotowanie jajek w oddzielnych partiach)
  • Zmniejsz ogień i gotuj jajka przez 2 minuty
  • Sprawdź jajka łyżką - jeśli są zwarte, wyjmij je z wody łyżką cedzakową, a jeśli nadal są bardzo miękkie, gotuj jeszcze przez 10 sekund
  • Wyjmij jajka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odprowadzić nadmiar wody
  • Dopraw solą i pieprzem i podawaj na wierzchu tosta z dowolnymi dodatkami

Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić