Jak wysuszyć pestki dyni? Zrób tak, a wyjdą idealnie

Pestki dyni to nie tylko smaczna przekąska, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. Zamiast kupować suszone pestki, można je zrobić samodzielnie. Zobacz, jak wysuszyć pestki z dyni domowym sposobem.

x
Źródło zdjęć: © Getty Images | Catherine Falls Commercial
Małgorzata Badur

Pestki dyni zyskują coraz większą popularność jako zdrowa przekąska. Są nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze, które wspierają nasze zdrowie. Wartość odżywcza pestek dyni jest nieoceniona – zawierają one białko, zdrowe tłuszcze oraz minerały takie jak magnez i cynk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży

Jak przygotować pestki z dyni?

Aby cieszyć się pełnią smaku pestek dyni, warto wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować. Pierwszym krokiem jest ich wyciągnięcie z dyni. Pestki są zazwyczaj oblepione miąższem, co może zniechęcać do ich dalszego przetwarzania. Jednak w bardzo prosty sposób można je oczyścić. Aby to zrobić, wystarczy umieścić je w misce z zimną wodą – miąższ opadnie na dno, a pestki wypłyną na powierzchnię.

Po oczyszczeniu pestek należy je dokładnie osuszyć. Najlepiej rozłożyć je na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia. Proces ten wymaga cierpliwości, ale jest kluczowy dla uzyskania chrupiących pestek.

Jak wysuszyć pestki z dyni?

Gdy pestki są już osuszone, rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia. Najlepiej jest wyłożyć blachę papierem do pieczenia, co zapobiegnie przywieraniu pestek i ułatwi czyszczenie. Upewnij się, że pestki leżą w jednej warstwie i nie zachodzą na siebie – dzięki temu równomiernie się wysuszą.

Nastaw piekarnik na temperaturę około 80-120°C. Wyższa temperatura może przyspieszyć proces, ale zwiększa ryzyko przypalenia, więc niższa i dłuższe suszenie są bezpieczniejsze. Jeśli masz termoobieg, możesz go włączyć. Suszenie zazwyczaj trwa od 30 minut do godziny, w zależności od temperatury i wilgotności pestek. Co jakiś czas delikatnie przemieszaj pestki na blasze, aby każda strona mogła równomiernie się wysuszyć i by nie przywarły do papieru. Możesz też uchylić lekko drzwiczki piekarnika, aby wilgoć mogła łatwiej uciec. Pestki są gotowe, gdy są suche w dotyku i łatwo się łamią.

Jak przechowywać pestki z dyni?

Aby pestki dyni zachowały świeżość, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu będą one gotowe do spożycia w każdej chwili. Suszone pestki dyni można wykorzystać na wiele sposobów – jako dodatek do sałatek, zup czy jako samodzielną przekąskę.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra