Jak zrobić karmel? Ten sposób sprawia, że zawsze wychodzi idealny

6

Zrobienie idealnego sosu karmelowego to nie lada wyzwanie. Trudno nie przypalić cukru, trudno też trafić w moment, gdy będzie on idealny. Dzięki temu sposobowi karmel zawsze wychodzi.

Jak zrobić karmel? Ten sposób sprawia, że zawsze wychodzi idealny
Karmel można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. (Getty Images)

Przepis na karmel warto znać. Przyda się on do różnego rodzaju wypieków i deserów. Aby wyszedł idealny dokładnie wysyp cukier na patelnię tak, by był rozłożony równo na jej powierzchni. Dzięki temu całość rozpuści się w tym samym czasie. Nie mieszaj cukru! Pozwól mu rozpuszczać się samemu.

Przepis na karmel. Potrzebne składniki:

  • 60 g cukru
  • 60 ml wody
  • (opcjonalnie do sosu karmelowego)
  • 120 ml śmietanki 30 proc
  • łyżeczka masła

Przepis na karmel. Sposób wykonania:

  • Cukier równomiernie wysyp na patelnię, tak, by na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości
  • Włącz mały ogień, by rozpuścił się cukier, nie mieszaj, rozpuści się sam
  • Gdy będzie już jasnobrązowy, ostrożnie dodaj wodę, powinna zrobić się skorupka
  • Gdy skorupka sama zacznie się rozpuszczać możesz zamieszać karmel
  • Jeśli chcesz uzyskać karmelowy sos, dodaj na tym etapie śmietankę, cały czas mieszając karmel, gotuj na małym ogniu 5 minut
  • Na koniec dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia się

Sam karmel najlepiej zużyć od razu do tego, do czego jest potrzebny. Po wystudzeniu będzie gęstszy. Sos karmelowy z kolei możesz przetrzymywać w słoiku w lodówce nawet 2 tygodnie.

Zobacz także: Pomysł na biznes: Ręcznie wytwarzane słodycze
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić