Kluski półfrancuskie. Doskonały przepis na obiad

10

Kluski półfrancuskie to lekko zapomniane danie, które jednak powinno na stałe wrócić na polskie stoły. Mogą być dodatkiem do mięs lub osobnym daniem. Wykonuje się je bardzo łatwo i to z podstawowych składników.

Kluski półfrancuskie. Doskonały przepis na obiad
Kluski półfrancuskie. (Pixabay)

Kluski półfrancuskie podaje się na kilka różnych sposobów. Są doskonałe jako oddzielne danie np. z sosem grzybowym, serowym czy szpinakowym. Mogą być także dodatkiem do mięs, zarówno pieczonych jak i duszonych. Dawniej podawało się je z pokruszonym białym serem, tłuszczem i skwarkami.

Kluski półfrancuskie. Potrzebne składniki:

  • 30-40 dag mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 dag masła
  • woda
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kluski półfrancuskie. Sposób wykonania:

  • w dużym garnku zagotuj i posól wodę
  • w dużej misce utrzyj lekko masło
  • następnie dodawaj stopniowo jajka, mąkę i wodę (wody tyle, żeby doprowadzić ciasto do gęstej, lekko kleistej konsystencji)
  • przez chwilę mieszaj ciasto energicznie tak, aby pojawiły się na nim pęcherzyki
  • dodaj proszek do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszaj ciasto
  • ciasto nabieraj łyżką i przekładaj do zagotowanej wody
  • tak przygotowane kluski powinny się gotować około 2 min.
  • ugotowane kluski wyciągaj z wody łyżką cedzakową
  • czynność powtarzaj, dopóki nie skończy się ciasto

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobało ci się to danie, to koniecznie wypróbuj także przepis na pumpkin spice latte oraz proste bezy pieczenia.

Zobacz także: Smacznego: przepis na białkowe placuszki
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić