aktualizacja 

Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz

3

Ciasteczka z wiórkami kokosowymi są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Słodkie kokosanki mają mnóstwo wielbicieli, którzy pochłaniają je w oka mgnieniu. Świeże ciasteczka można przechowywać zaledwie kilka dni, dlatego duży apetyt na nie mile widziany! A jeden trik wystarczy, aby wyszły nam idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
Idealne kokosanki to te z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem (Wikimedia Commons, Stacy Spensley)

Tym trikiem jest nic innego, jak namoczenie wiórek kokosowych w rozpuszczonym maśle z cukrem. Ze względu na wykorzystanie w przepisie mąki ziemniaczanej, są także dopuszczalne dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Ci, którzy mają celiakię, powinni zadbać aby mąka ziemniaczana był z produkcji bezglutenowej.

Przygotowanie kokosanek zajmie Ci ok. 40 minut. Z podanych proporcji można przygotować 25 kokosanek.

Kokosanki miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz - składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 białka,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Kokosanki miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz - sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • W garnuszku rozpuść masło z cukrem.
  • Do gorącej masy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Pamiętaj, aby miska, w której ubijasz białka była czysta i sucha. To samo dotyczy mieszadeł miksera.
  • Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj mikserem jeszcze przez minutę.
  • Dodaj masę kokosową do piany z białek i dokładnie wymieszaj.
  • Za pomocą łyżeczki formuj małe kuleczki z masy i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz kokosanki w piekarniku przez 15-20 minut.
  • Ciasteczka wystudź. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, by zachowały świeżość.

I gotowe! Kokosanki przechowywane w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniki są dobre do spożycia w ciągu 3-4 dni. Można je też mrozić, ale nie dłużej niż 3 miesiące. W momencie wyjęcia z zamrażarki należy je pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej żeby się ociepliły.

Kokosanki możecie również przygotować w wersji z czekoladą - zarówno gorzką, jak i mleczną. Po upieczeniu kokosanek wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zanurzać w niej spody kokosanek. Nadmiar czekolady wystarczy otrząsnąć i odkładać kokosanki z powrotem na blachę do pieczenia, następnie włożyć ciasteczka na ok. 15 minut, aż czekolada stężeje.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić