aktualizacja 

Staropolski piernik świąteczny. Już dziś przygotuj ciasto

2

Sekret prawdziwie szlachetnego piernika kryje się w czasie. To ciasto wymaga ogromnej cierpliwości i jak głoszą staropolskie księgi kucharskie, może leżakować nawet do kilku lat. Do Bożego Narodzenia zostało jeszcze kilka tygodni, więc to idealny moment by nasz piernik uleżał się perfekcyjnie.

Staropolski piernik świąteczny. Już dziś przygotuj ciasto
Idealny piernik może leżakować nawet kilka lat przed pieczeniem (Adobe Stock)

Idealne ciasta na piernik, na które sekretne przepisy przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, przed wiekami stanowiły nawet element posagu panien na wydaniu. Dziś szlacheckie dziwactwa możemy odłożyć do lamusa, jednak jedno jest pewne: perfekcyjny piernik wymaga prawdziwego miodu, odrobiny smalcu wieprzowego oraz czasu. I warto zabrać się za jego przygotowanie, nie czekając do ostatniej chwili.

Staropolski piernik dojrzewający. Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g płynnego miodu
  • 250 g masła (w oryginale piernik był na samym smalcu)
  • 125 ml mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 60 g przyprawy korzennej do piernika
  • dodatkowo do przełożenia: ok. 1 kg powideł np. śliwkowych, czekośliwkowych (dobrze nadadzą się też dżemy z pomarańczy czy porzeczek)
  • polewa: 3 gorzkie czekolady, śmietanka 30-procentowa i orzechy do posypania lub płatki migdałów.

Staropolski piernik dojrzewający. Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlewamy miód, cukier oraz masło. Podgrzewamy, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzamy niemal do wrzenia. Potem studzimy.
  • Do makutry lub kamionkowej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem przyprawy, stopniowo dolewamy masę z miodu i tłuszczu, aż składniki połączą się idealnie.
  • Dodajemy jajka, sodę i mleko. Ciasto wyrabiamy ręcznie z odrobiną soli.
  • Tak przygotowane ciasto zakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-8 tygodni.
  • Po tym czasie ciasto jest już dojrzałe. Ogrzewamy je w temperaturze pokojowej by lekko zmiękło, następnie dzielimy na trzy równe części, z których powstaną nasze "blaty" i wałkujemy.
  • Blaty podpiekamy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.
  • Tak przygotowane smarujemy powidłami obficie dwa z nich i układamy jeden na drugim.
  • Następnie ciasto owijamy folią i obciążamy (przykładamy ciężkim naczyniem lub książką), by kruchy piernik idealnie połączył się z nadzieniem i odstawiamy w chłodne miejsce na dobę lub dwie.
  • Po tym czasie przygotowujemy polewę i zalewamy nią piernik, pilnując by boki pokryte były czekoladą równomiernie. Nim polewa zastygnie, rozsypujemy na górze orzechy lub migdały.
Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić