Kotlety mielone w nowym wydaniu. Hit na polskich stołach

13

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad dla całej rodziny? Warto rozważyć przygotowanie kotletów mielonych w sosie pomidorowym. To miła odskocznia od tradycyjnych, smażonych kotletów.

Kotlety mielone w nowym wydaniu. Hit na polskich stołach
Kotlety mielone (Wikimedia Commons)

Kotlety mielone w sosie pomidorowym można podawać z ziemniakami i różnego rodzaju kaszami. To bez wątpienia świetny sposób na urozmaicenie jadłospisu, w którym zwykle pojawiają się jedynie smażone kotlety mielone.

Kotlety mielone - składniki

Co potrzeba na kotlety mielone w sosie pomidorowym? Oto składniki wymienione przez slodkieokruszki.pl:

Kotlety mielone:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 łyżeczka soli
  • około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • bułka tarta (około 2-3 łyżki)
  • panier do mięsa
  • olej do podsmażenia kotletów

Sos:

  • około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)*
  • 1 mała cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szczypty mielonej suszonej bazylii
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

*opcjonalnie 1/2 domowej kostki rosołowej + 0,75 ml gorącej wody

Mielone w sosie. Jak przygotować?

Najpierw należy przełożyć mięso mielone do miski. Później wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (można ją wcześniej podsmażyć), przyprawy, a także bułkę tartą (na początku niewiele).

Całość ugniatamy rękoma. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, należy dodać bułki tartej. Z tej mieszanki formujemy kotleta.

Później do głębokiego talerza wsypujemy panier do mięsa. Należy obtoczyć w nim kotlety - z obu stron. Tak przygotowane kotlety obsmażamy na patelni.

Co później? W garnku lub głębokiej patelni z pokrywką podsmażamy na oliwie (lub oleju) pokrojoną cebulę ze startym na tarce ząbkiem czosnku.

Następnie podsypujemy mąką i zasmażamy. Bulion mieszamy z przecierem. Wlewamy go do zasmażki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem. Następnie wkładamy obsmażone kotlety i gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku - czytamy na slodkieokruszki.pl.
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić