Kremówka bez pieczenia. Przepis na ukochane ciasto Polaków
Deser, który prawdopodobnie znajdziemy w większości polskich kawiarni. Kremówki są smaczne i lekkie, nic więc dziwnego, że cieszą się niesłabnącą popularnością. Wbrew pozorom to ciasto można przygotować bez konieczności pieczenia. Tłumaczymy, jak to zrobić krok po kroku.
Źródło zdjęć: © Newspix | GRZEGORZ LYKO , FOKUSMEDIA , NEWSPIX.PL
Najważniejszym składnikiem do przygotowania kremówki bez pieczenia są herbatniki albo krakersy. Właśnie te przekąski posłużą nam jako wierzch i spód ciasta.
Kremówka bez pieczenia: potrzebne składniki
- 1 szklanka cukru białego
- 3 szklanki mleka
- 1 opakowanie krakersów albo herbatników
- 2 jajka
- pół szklanki waniliowego cukru
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- odrobina cukru pudru do posypania wierzchu ciasta
Przeczytaj także: Przepis na awaryjne ciasto. Zrobisz je w 3 minuty
Kremówka bez pieczenia: sposób przygotowania
- Ścieraj cukier waniliowy i pół szklanki białego cukru z jajkiem, aż otrzymasz puszystą masę.
- Puszystą masę zetrzyj z zawartością jednej szklanki mleka, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, całość zmiksuj.
- Dwie szklanki mleka i pół szklanki cukru zagotuj w garnuszku. Kiedy będą już gorące, dodaj do nich startą masę i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Weź formę do ciasta i wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spodzie poukładaj herbatniki lub krakersy, na które później wylejesz gorącą masę.
- Ułóż pozostałe krakersy lub herbatniki na powierzchni kremu i wstaw foremkę do lodówki.
Przeczytaj także: Sernik nowojorski ze Starbucksa. Przepis na kultowy deser
Po około 4-5 godzinach krem powinien już nabrać odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.
Zobacz też: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Źródło artykułu: o2pl