Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka
|

Kremówka bez pieczenia. Przepis na ukochane ciasto Polaków

8
Podziel się:

Deser, który prawdopodobnie znajdziemy w większości polskich kawiarni. Kremówki są smaczne i lekkie, nic więc dziwnego, że cieszą się niesłabnącą popularnością. Wbrew pozorom to ciasto można przygotować bez konieczności pieczenia. Tłumaczymy, jak to zrobić krok po kroku.

Kremówka bez pieczenia. Przepis na ukochane ciasto Polaków
Kremówka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce (Newspix, GRZEGORZ LYKO , FOKUSMEDIA , NEWSPIX.PL)

Najważniejszym składnikiem do przygotowania kremówki bez pieczenia są herbatniki albo krakersy. Właśnie te przekąski posłużą nam jako wierzch i spód ciasta.

Kremówka bez pieczenia: potrzebne składniki

  • 1 szklanka cukru białego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie krakersów albo herbatników
  • 2 jajka
  • pół szklanki waniliowego cukru
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • odrobina cukru pudru do posypania wierzchu ciasta

Kremówka bez pieczenia: sposób przygotowania

  • Ścieraj cukier waniliowy i pół szklanki białego cukru z jajkiem, aż otrzymasz puszystą masę.
  • Puszystą masę zetrzyj z zawartością jednej szklanki mleka, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, całość zmiksuj.
  • Dwie szklanki mleka i pół szklanki cukru zagotuj w garnuszku. Kiedy będą już gorące, dodaj do nich startą masę i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Weź formę do ciasta i wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spodzie poukładaj herbatniki lub krakersy, na które później wylejesz gorącą masę.
  • Ułóż pozostałe krakersy lub herbatniki na powierzchni kremu i wstaw foremkę do lodówki.

Po około 4-5 godzinach krem powinien już nabrać odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.

Zobacz także: Zobacz też: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Ona
2 lata temu
Coś nie tak...tyle cukru waniliowego...jeść się tego nie da tak słodkie...dopiero po zrobieniu zorientowałam się że coś za dużo pół szklanki waniliowego...
Mega
2 lata temu
Litości 😂 zetrzeć to można marchewkę na tarce...składniki do ciast się uciera
Ktosik
2 lata temu
Niedobre
Aja
2 lata temu
Dziękuję za taką ilość cukru
Gość
2 lata temu
Patrząc na fotografię to widzę upieczone ciasto francuskie a nie jak polecane herbatniki lub krakersy.Ciastka wyglądają zupełnie inaczej
Gość
2 lata temu
Ulubione ciasto niektórych Polaków. Ja nie lubię więc dlaczego piszecie w imieniu wszystkich?
Gonciarz
2 lata temu
Pisze się cukier Wanilinowy a nie waniliowy
Hansio
2 lata temu
Kurna..... Ale dobre
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić