Karolina Woźniak| 

Przepis na racuchy. Dodaj zaskakujący składnik, a efekt powali cię z nóg

4

Racuchy znane są chyba każdemu. Najczęściej dodajemy do nich jabłka i cynamon. Ten przepis na placki jest nieco inny, ale równie smaczny.

Racuchy ryżowe to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.
Racuchy ryżowe to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. (YouTube)

Racuchy to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Często podajemy je oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany. Istnieje jednak jeszcze inna wersja tych pysznych placków. Są nimi racuchy ryżowe. Przygotowanie ich jest szalenie proste i nie zajmuje dużo czasu. Są świetną alternatywą dla tych z jabłkami.

Przepis na racuchy ryżowe. Potrzebne składniki:

  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • Pół szklanki mleka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki masła
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół saszetki cukru wanilinowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju

Przepis na racuchy ryżowe. Sposób przygotowania:

  • Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem
  • Dodaj mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu ugotowany ryż
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Dodaj roztopione masło
  • Ponownie wymieszaj wszystkie składniki
  • Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju
  • Gotowe ciasto nakładaj łyżką na patelnię i smaż ok. 3 minuty z jednej strony

I gotowe! Wykonanie racuchów ryżowych zajmuje nie więcej niż 30 minut. Danie możesz podawać z cukrem pudrem, marmoladą czy śmietaną.

Zobacz także: Sos czereśniowy. Prosty i zdrowy przepis

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić