Łatwy śląski deser. Niebiańsko puszysta szpajza cytrynowa
Ci, którzy jeszcze jej nie próbowali, powinni to jak najszybciej zmienić. Szpajza to tradycyjny śląski deser o niebiańsko lekkiej konsystencji. Zazwyczaj przygotowywany jest w jednej z dwóch wersji - czekoladowej lub owocowej. Dziś przedstawiamy przepis na pyszną, lekko kwaskową szpajzę cytrynową.
Szpajza to królowa wszelkich imprez, przyjęć czy świąt na Śląsku. Przygotowuje się ją błyskawicznie - wystarczy połączyć ze sobą ubite białka i żółtka i odstawić do wystygnięcia. Ten deser to dowód na to, że w prostocie siła. Jest pyszny, słodki i uzależniająco puszysty. Musicie tego spróbować!
Czytaj także: Błyskawiczne serowe ciastka z 3 składników. Wypróbuj raz, a już nigdy nie przestaniesz
Przepis na śląski deser - szpajzę cytrynową. Potrzebne składniki
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 szklanki cukru
- Sok z dwóch cytryn (skórkę możesz zostawić do dekoracji)
- Opcjonalnie: bita śmietana, bakalie, świeże owoce
Przepis na śląski deser - szpajzę cytrynową. Sposób przygotowania
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj sok z cytryny odstaw do ostudzenia.
- Żółta utrzyj z cukrem, aż staną się puszyste i mocno kremowe.
- Białka utrzyj na sztywną pianę.
- Połowę piany dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj bardzo delikatnie przy pomocy łyżki. Powtórz czynność z drugą połową piany z białek.
- Stale mieszając, dodaj do miski żelatynę.
- Masę przełóż do pucharków lub wybranego naczynia i odstaw do lodówki, by stężała.
Szpajzę często podaje się z dekoracją z bitej śmietany, rodzynkami czy dowolnymi świeżymi owocami - w każdym wydaniu jest przepyszna. Smacznego!