Łatwy śląski deser. Niebiańsko puszysta szpajza cytrynowa

1

Ci, którzy jeszcze jej nie próbowali, powinni to jak najszybciej zmienić. Szpajza to tradycyjny śląski deser o niebiańsko lekkiej konsystencji. Zazwyczaj przygotowywany jest w jednej z dwóch wersji - czekoladowej lub owocowej. Dziś przedstawiamy przepis na pyszną, lekko kwaskową szpajzę cytrynową.

Łatwy śląski deser. Niebiańsko puszysta szpajza cytrynowa
Przepis na szpajzę cytrynową (Getty Images, Gokcemim)

Szpajza to królowa wszelkich imprez, przyjęć czy świąt na Śląsku. Przygotowuje się ją błyskawicznie - wystarczy połączyć ze sobą ubite białka i żółtka i odstawić do wystygnięcia. Ten deser to dowód na to, że w prostocie siła. Jest pyszny, słodki i uzależniająco puszysty. Musicie tego spróbować!

Przepis na śląski deser - szpajzę cytrynową. Potrzebne składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szklanki cukru
  • Sok z dwóch cytryn (skórkę możesz zostawić do dekoracji)
  • Opcjonalnie: bita śmietana, bakalie, świeże owoce

Przepis na śląski deser - szpajzę cytrynową. Sposób przygotowania

  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj sok z cytryny odstaw do ostudzenia.
  • Żółta utrzyj z cukrem, aż staną się puszyste i mocno kremowe.
  • Białka utrzyj na sztywną pianę.
  • Połowę piany dodaj do masy żółtkowej. Wymieszaj bardzo delikatnie przy pomocy łyżki. Powtórz czynność z drugą połową piany z białek.
  • Stale mieszając, dodaj do miski żelatynę.
  • Masę przełóż do pucharków lub wybranego naczynia i odstaw do lodówki, by stężała.

Szpajzę często podaje się z dekoracją z bitej śmietany, rodzynkami czy dowolnymi świeżymi owocami - w każdym wydaniu jest przepyszna. Smacznego!

Zobacz także: Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić