Kotlety mielone jak u babci. Pamiętaj o jednym, a lepszych nigdy nie zjesz

16

Kotlety mielone z karkówki, z dużą ilością cebuli i aromatycznych przypraw, będą smakowały jak te, które zawsze robiła babcia. Koniecznie wypróbuj przepis na tradycyjne i najlepsze danie obiadowe.

Kotlety mielone jak u babci. Pamiętaj o jednym, a lepszych nigdy nie zjesz
Kotlety mielone. (Pixabay)

Kotlety z karkówki są przepyszne, ale czasochłonne. Warto jednak przygotować mięso mielone samodzielnie, ponieważ wtedy jest najlepsze. Dzięki temu kotlety zawsze będą soczyste i delikatne. Przepis zakłada smażenie i podpieczenie w piekarniku, ale kotlety można od razu włożyć do piekarnika. Dzięki temu unikniemy używania oleju i zbędnych kalorii.

Kotlety mielone. Potrzebne składniki:

  • 650 g karkówki wieprzowej
  • kajzerka lub kilka kawałków chałki l
  • mleko do namoczenia bułki (ok. 1 szklanki)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie można dodać inne przyprawy: posiekaną natkę pietruszki, majeranek, kminek

Kotlety mielone. Sposób przygotowania:


  • kajzerkę namocz w mleku i lekko odciśnij
  • mięso opłucz, osusz i pokrój na kawałki
  • cebulę potnij na mniejsze kawałki
  • mięso, bułkę i cebulę zmiel w maszynce
  • do masy dodaj jajko i całość przypraw solą i pieprzem.
  • bułkę tartą wymieszaj z mąką
  • piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza
  • z mięsa formuj nieduże kotleciki
  • kotlety panieruj w bułce z mąką
  • kotlety smaż na oleju na złoty kolor
  • po usmażeniu przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut, żeby dopiekły się w środku
  • do środka kotletów można dodać odrobinę sera, natkę pietruszki, suszone pomidory lub inne ulubione składniki
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić