Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|
aktualizacja

Kotlety mielone jak u babci. Pamiętaj o jednym, a lepszych nigdy nie zjesz

13
Podziel się:

Kotlety mielone z karkówki, z dużą ilością cebuli i aromatycznych przypraw, będą smakowały jak te, które zawsze robiła babcia. Koniecznie wypróbuj przepis na tradycyjne i najlepsze danie obiadowe.

Kotlety mielone jak u babci. Pamiętaj o jednym, a lepszych nigdy nie zjesz
Kotlety mielone. (Pixabay)

Kotlety z karkówki są przepyszne, ale czasochłonne. Warto jednak przygotować mięso mielone samodzielnie, ponieważ wtedy jest najlepsze. Dzięki temu kotlety zawsze będą soczyste i delikatne. Przepis zakłada smażenie i podpieczenie w piekarniku, ale kotlety można od razu włożyć do piekarnika. Dzięki temu unikniemy używania oleju i zbędnych kalorii.

Kotlety mielone. Potrzebne składniki:

  • 650 g karkówki wieprzowej
  • kajzerka lub kilka kawałków chałki l
  • mleko do namoczenia bułki (ok. 1 szklanki)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie można dodać inne przyprawy: posiekaną natkę pietruszki, majeranek, kminek

Kotlety mielone. Sposób przygotowania:


  • kajzerkę namocz w mleku i lekko odciśnij
  • mięso opłucz, osusz i pokrój na kawałki
  • cebulę potnij na mniejsze kawałki
  • mięso, bułkę i cebulę zmiel w maszynce
  • do masy dodaj jajko i całość przypraw solą i pieprzem.
  • bułkę tartą wymieszaj z mąką
  • piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza
  • z mięsa formuj nieduże kotleciki
  • kotlety panieruj w bułce z mąką
  • kotlety smaż na oleju na złoty kolor
  • po usmażeniu przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut, żeby dopiekły się w środku
  • do środka kotletów można dodać odrobinę sera, natkę pietruszki, suszone pomidory lub inne ulubione składniki
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
Anna
2 miesiące temu
Moja wnuczka lepiej gotuje ode mnie. Nie je mięsa i jest piękna i zdrowa.Ja mogę się od niej uczyć. Uwielbiam te wegetariańskie uczty które ona przygotowuje.
chyba
2 miesiące temu
karkówka po 27 zł za kilo nie schodzi w którymś z marketów. Kotlety mielone to przede wszystkim z łopatki wieprzowej ewentualnie jak ktoś tak jak ja kupuje półtuszę w rzeźni i samodzielnie rozbiera na elementy to wtedy daje mięso z łopatki i podgardla + z obróbki szynki, biodrówki, schabu, boczku.
dodo
2 miesiące temu
Dużo młodych je cuda na kiju i umiera w młodym wieku, a bacie jadły smalec z cebulą i żyją sobie długo./
Dominik
2 miesiące temu
AMERYKĘ ODKRYLI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Taaa
2 miesiące temu
Jedzcie dalej czerwone mięso i płaczcie po kolonoskopii.
szenzi
2 miesiące temu
A smalec miast oleju to nie prościej i zdrowiej?
Kałamaga
2 miesiące temu
Nie zapomnijcie o zmieleniu dykty.
Art
2 miesiące temu
W przepisie jest błąd. nie będą dobre.
ale lipa
2 miesiące temu
nie do wiary
kasia
2 miesiące temu
żadnego panierowania! i wtedy są najlepsze!
Aśka
2 miesiące temu
Kto kiedyś miał żółty ser w domu jak bieda była. Moja babcia śp. bułkę moczyła w wodzie a że nie mogła jeść surowej cebuli więc do mielonych była cebula smażona +czosnek bo był wskazany. Tyle że mięso na mielone było mieszane wołowe z wieprzowym(wołowina była tania), bułkę tarta robiło się w domu na tarce.Smazylo się na smalcu, nikt nie piekł kotletów w piekarniku. Była westwalka to już było coś, obiad stał ugotowany na płycie. Zapach kotletów roznosił się po korytarzu. Dzisiaj to już tak niektórzy kombinują, wymyślają ja uważam stara kuchnie za najlepszą bo była zdrowa. Kiedyś nie mieliśmy lodówek i nic się nam nie psuło a dzisiaj bez lodówki nic nie przechowasz bo nadaje się do wyrzucenia. Na szczęście kotlety mielone mogą stać na stole bez lodówki ale szybko znikają, prawda. Niektórzy piszą takie bzdury, pewnie nie mają pojęcia wg mnie o kuchni, lepiej żeby się nie popisywali. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis M. Gessler na szarlotkę, żadne odkrycie bo dla mnie to stary przepis, który od czasu do czasu z niego korzystam. Polecam stara Kuchnie Polska bo na te światowe kuchnie to nas nie stać a przyprawy trzeba zamawiać przez internet(sama korzystam z przypraw do kurczaka, łącząc je i marynujac w niej a później smażąc) ale to już inna bajka. Róbcie tak jak robiły nasze babcie to wracamy do lat kiedy byliśmy dziećmi, dzisiaj jesteśmy babciami tak czas szybko mija.
Edzia
2 miesiące temu
No jak dodamy suszone pomidory lub ser, to już nie będą takie jak u babci. Nasze babcie tak nie paprały potraw🤪
Hehe
2 miesiące temu
A o czym trzeba pamietać? Żeby je usmażyć?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić