aktualizacja 

Makłowicz zdradził sekret Greków. Dodają to do pomidorowej

3

Robert Makłowicz jest nie tylko słynnym kucharzem, ale także podróżnikiem. Wiele kulinarnych inspiracji czerpie z zagranicznych wyjazdów. Mistrz gotowania podzielił się przepisem na grecką zupę pomidorową. Nie zgadniecie, co Grecy dodają do pomidorówki!

Makłowicz zdradził sekret Greków. Dodają to do pomidorowej
Robert Makłowicz zdradził przepis na grecką zupę pomidorową. (Instagram, Pixabay)

Robert Makłowicz ma wielu fanów, którzy cenią nie tylko jego przepisy kulinarne, ale także wyjątkowe poczucie humoru. Podróżnik często zdradza przepisy na popularne dania w nietypowym wydaniu. Tym razem postanowił zdradzić sekret greckiej zupy pomidorowej. Przygotujcie zatem szklankę czerwonego wina.

Przepis na zupę pomidorową po grecku - składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 duże dojrzałe czerwone pomidory
  • 1/2 l wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki makaronu typu orzo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć

Przepis na zupę pomidorową po grecku - sposób przyrządzenia:

  • Pomidory przełóż do miski
  • Dodaj do nich pokrojone na tarce świeże pomidory
  • Pulpę z pomidorów przełóż do garnka i dodaj ok. pół litra zimnej wody i postaw na niewielkim ogniu, pozostaw do zagotowania
  • Po zagotowaniu pomidorów dodawaj kolejne warzywa
  • Cebulę obierz i delikatnie natnij na krzyż
  • Czosnek zgnieć za pomocą noża i dodaj do pomidorów
  • Selera naciowego drobno posiekaj i dodaj do zupy po grecku
  • Po chwili do garnka dodaj także oliwę z oliwek i szklankę wina
  • Na koniec dodał łyżkę cukru, cynamon
  • Gotuj wszystko do momentu aż zmięknie seler
  • Po ok. 20 minutach wyjmij z garnka cebulę i czosnek
  • Spróbuj zupę i dopraw według uznania solą i pieprzem
  • Do zupy pomidorowej po grecku wsyp makaron typu orzo
  • Gotuj całość przez ok. 10 minut
  • Gdy makaron będzie miękki zupa jest gotowa do podania
  • Grecy jedzą ją także po tym jak ostygnie
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić