Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Andrzej Polan zajadał się nimi w dzieciństwie. Mają nietypowy dodatek

2

Każdy z nas ma kuchenne wspomnienia z dzieciństwa. Dla nas to chociażby bawarka (herbata z mlekiem), jaką do śniadania serwowała babcia. Z kolei dla Andrzeja Polana są to grzanki, ale z dodatkiem... puree jabłkowego! Restaurator podzielił się nietypowym połączeniem na antenie telewizji śniadaniowej.

Andrzej Polan zajadał się nimi w dzieciństwie. Mają nietypowy dodatek
Andrzej Polan podzielił się na antenie przepisem na ulubioną potrawę z dzieciństwa (AKPA, Adobe Stock)

W pierwszej chwili przepis ten może nam przypominać tosty francuskie. Również robi się je na słodko i obsmaża na maśle. Jednak różnią się one zarówno pieczywem, jak i dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Najlepsze francuskie desery

Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Potrzebne składniki

  • 5 kromek dobrej jakości pieczywa - najlepiej już nieco czerstwego
  • 4 duże kwaśne, ale dojrzałe jabłka
  • kwaśna śmietana
  • szczypta soli
  • brązowy cukier

Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Sposób przygotowania

  • Grzanki muszą być idealnie zarumienione i chrupiące. Najlepiej przygotować je na dobrze rozgrzanej patelni i małej ilości masła klarowanego. Chleb pszenny kroimy w dość grube kromki, by się nie rozpadały. Warto użyć dobrej jakości pieczywa. Pod koniec opiekania kromek lekko solimy grzanki, co sprawi, że będą miały jeszcze lepszy smak.
  • Puree z jabłek przygotowujemy samodzielnie. Jabłka, w całości lub przekrojone na połówki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. pół godziny. Następnie miksujemy je blenderem lub używamy malaksera - można je dosłodzić dla poprawienia smaku oraz doprawić cynamonem. Uwaga! Do piekarnika wkładamy jabłka w całości, także ze skórką. Pod wpływem temperatury zmiękną i będziemy mogli ją zdjąć nawet palcami.
  • Kwaśna śmietana, która jest potrzebna do tych grzanek, powinna być gęsta i kremowa. Andrzej Polan nakłada ją szczodrze na puree z jabłek.
  • Ostatecznym akcentem w tym daniu są kryształki brązowego cukru posypane na samym wierzchu grzanki.

I gotowe! Takie danie z pewnością zasmakuje najmłodszym domownikom. A Wy macie jakieś przepisy z dzieciństwa, do których wracacie z sentymentem?

Trwa ładowanie wpisu:instagram
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pierwsze trafiły już na Ukrainę. Francja potwierdza
"Nie ma punktu zaczepienia". Wszyscy szukają Łukasza Wnuka
Granice Niemiec. Chcą wprowadzić kontrole. Polka mówi o "katastrofie"
Elon Musk wykonał podobny gest. W Australii grozi za to surowa kara
Narty na Podhalu? Na górali wylał się hejt
Kiedy wysiewać paprykę na rozsady? Nie przegap terminu
Gwiazdor NBA zmienia barwy. Już nie zagra w Miami Heat
Dodaj to do białej kiełbasy. Wyjdzie idealna
Obozy dla rosyjskich żołnierzy. Bo nie chcą walczyć na wojnie
30 cm, 8 kilogramów. Lekarze z Zabrza wyciągnęli go z 23-latki
Robisz to za kółkiem? Możesz stracić prawko
Ukraina uderzyła w rosyjskie lotnisko. Stąd prowadzono ataki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić