Andrzej Polan zajadał się nimi w dzieciństwie. Mają nietypowy dodatek

Każdy z nas ma kuchenne wspomnienia z dzieciństwa. Dla nas to chociażby bawarka (herbata z mlekiem), jaką do śniadania serwowała babcia. Z kolei dla Andrzeja Polana są to grzanki, ale z dodatkiem... puree jabłkowego! Restaurator podzielił się nietypowym połączeniem na antenie telewizji śniadaniowej.

Andrzej Polan podzielił się na antenie przepisem na ulubioną potrawę z dzieciństwaAndrzej Polan podzielił się na antenie przepisem na ulubioną potrawę z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock

W pierwszej chwili przepis ten może nam przypominać tosty francuskie. Również robi się je na słodko i obsmaża na maśle. Jednak różnią się one zarówno pieczywem, jak i dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Najlepsze francuskie desery

Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Potrzebne składniki

  • 5 kromek dobrej jakości pieczywa - najlepiej już nieco czerstwego
  • 4 duże kwaśne, ale dojrzałe jabłka
  • kwaśna śmietana
  • szczypta soli
  • brązowy cukier

Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Sposób przygotowania

  • Grzanki muszą być idealnie zarumienione i chrupiące. Najlepiej przygotować je na dobrze rozgrzanej patelni i małej ilości masła klarowanego. Chleb pszenny kroimy w dość grube kromki, by się nie rozpadały. Warto użyć dobrej jakości pieczywa. Pod koniec opiekania kromek lekko solimy grzanki, co sprawi, że będą miały jeszcze lepszy smak.
  • Puree z jabłek przygotowujemy samodzielnie. Jabłka, w całości lub przekrojone na połówki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. pół godziny. Następnie miksujemy je blenderem lub używamy malaksera - można je dosłodzić dla poprawienia smaku oraz doprawić cynamonem. Uwaga! Do piekarnika wkładamy jabłka w całości, także ze skórką. Pod wpływem temperatury zmiękną i będziemy mogli ją zdjąć nawet palcami.
  • Kwaśna śmietana, która jest potrzebna do tych grzanek, powinna być gęsta i kremowa. Andrzej Polan nakłada ją szczodrze na puree z jabłek.
  • Ostatecznym akcentem w tym daniu są kryształki brązowego cukru posypane na samym wierzchu grzanki.

I gotowe! Takie danie z pewnością zasmakuje najmłodszym domownikom. A Wy macie jakieś przepisy z dzieciństwa, do których wracacie z sentymentem?

Wybrane dla Ciebie
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Nie było jeszcze 6:00. Ujęcia sprzed Aldi. Ustawiła się kolejka
Nie było jeszcze 6:00. Ujęcia sprzed Aldi. Ustawiła się kolejka
To naprawdę się stało. Wiadomo, kto prowadził. Akcja służb we Francji
To naprawdę się stało. Wiadomo, kto prowadził. Akcja służb we Francji
Ekwador: zastrzelono Mario Pineidę. Byłego piłkarza Barcelony de Guayaquil
Ekwador: zastrzelono Mario Pineidę. Byłego piłkarza Barcelony de Guayaquil
Ta kometa rozpaliła wyobraźnię świata. 19 grudnia znajdzie się blisko Ziemi
Ta kometa rozpaliła wyobraźnię świata. 19 grudnia znajdzie się blisko Ziemi
Cicha wojna o miliardy. Belgia na celowniku Rosjan
Cicha wojna o miliardy. Belgia na celowniku Rosjan
To nie fotomontaż. 27-latek jechał "elektrykiem". Tak skończył
To nie fotomontaż. 27-latek jechał "elektrykiem". Tak skończył
Chciał kupić aparat na święta. Stracił duże pieniądze
Chciał kupić aparat na święta. Stracił duże pieniądze
Niemcy już wiedzą. Taka prognoza na święta dla Polski
Niemcy już wiedzą. Taka prognoza na święta dla Polski
Raków zagra na Cyprze o 1/8 finału. Żegna też Marka Papszuna
Raków zagra na Cyprze o 1/8 finału. Żegna też Marka Papszuna
Łatwa krzyżówka z wiedzy ogólnej. Sprawdź, czy znasz wszystkie odpowiedzi
Łatwa krzyżówka z wiedzy ogólnej. Sprawdź, czy znasz wszystkie odpowiedzi