Andrzej Polan zajadał się nimi w dzieciństwie. Mają nietypowy dodatek

Każdy z nas ma kuchenne wspomnienia z dzieciństwa. Dla nas to chociażby bawarka (herbata z mlekiem), jaką do śniadania serwowała babcia. Z kolei dla Andrzeja Polana są to grzanki, ale z dodatkiem... puree jabłkowego! Restaurator podzielił się nietypowym połączeniem na antenie telewizji śniadaniowej.

Andrzej Polan podzielił się na antenie przepisem na ulubioną potrawę z dzieciństwaAndrzej Polan podzielił się na antenie przepisem na ulubioną potrawę z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock

W pierwszej chwili przepis ten może nam przypominać tosty francuskie. Również robi się je na słodko i obsmaża na maśle. Jednak różnią się one zarówno pieczywem, jak i dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Potrzebne składniki

  • 5 kromek dobrej jakości pieczywa - najlepiej już nieco czerstwego
  • 4 duże kwaśne, ale dojrzałe jabłka
  • kwaśna śmietana
  • szczypta soli
  • brązowy cukier

Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Sposób przygotowania

  • Grzanki muszą być idealnie zarumienione i chrupiące. Najlepiej przygotować je na dobrze rozgrzanej patelni i małej ilości masła klarowanego. Chleb pszenny kroimy w dość grube kromki, by się nie rozpadały. Warto użyć dobrej jakości pieczywa. Pod koniec opiekania kromek lekko solimy grzanki, co sprawi, że będą miały jeszcze lepszy smak.
  • Puree z jabłek przygotowujemy samodzielnie. Jabłka, w całości lub przekrojone na połówki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. pół godziny. Następnie miksujemy je blenderem lub używamy malaksera - można je dosłodzić dla poprawienia smaku oraz doprawić cynamonem. Uwaga! Do piekarnika wkładamy jabłka w całości, także ze skórką. Pod wpływem temperatury zmiękną i będziemy mogli ją zdjąć nawet palcami.
  • Kwaśna śmietana, która jest potrzebna do tych grzanek, powinna być gęsta i kremowa. Andrzej Polan nakłada ją szczodrze na puree z jabłek.
  • Ostatecznym akcentem w tym daniu są kryształki brązowego cukru posypane na samym wierzchu grzanki.

I gotowe! Takie danie z pewnością zasmakuje najmłodszym domownikom. A Wy macie jakieś przepisy z dzieciństwa, do których wracacie z sentymentem?

Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada