Andrzej Polan zajadał się nimi w dzieciństwie. Mają nietypowy dodatek

Każdy z nas ma kuchenne wspomnienia z dzieciństwa. Dla nas to chociażby bawarka (herbata z mlekiem), jaką do śniadania serwowała babcia. Z kolei dla Andrzeja Polana są to grzanki, ale z dodatkiem... puree jabłkowego! Restaurator podzielił się nietypowym połączeniem na antenie telewizji śniadaniowej.

Andrzej Polan podzielił się na antenie przepisem na ulubioną potrawę z dzieciństwaAndrzej Polan podzielił się na antenie przepisem na ulubioną potrawę z dzieciństwa
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock

W pierwszej chwili przepis ten może nam przypominać tosty francuskie. Również robi się je na słodko i obsmaża na maśle. Jednak różnią się one zarówno pieczywem, jak i dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Najlepsze francuskie desery

Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Potrzebne składniki

  • 5 kromek dobrej jakości pieczywa - najlepiej już nieco czerstwego
  • 4 duże kwaśne, ale dojrzałe jabłka
  • kwaśna śmietana
  • szczypta soli
  • brązowy cukier

Grzanki z puree jabłkowym według Andrzeja Polana. Sposób przygotowania

  • Grzanki muszą być idealnie zarumienione i chrupiące. Najlepiej przygotować je na dobrze rozgrzanej patelni i małej ilości masła klarowanego. Chleb pszenny kroimy w dość grube kromki, by się nie rozpadały. Warto użyć dobrej jakości pieczywa. Pod koniec opiekania kromek lekko solimy grzanki, co sprawi, że będą miały jeszcze lepszy smak.
  • Puree z jabłek przygotowujemy samodzielnie. Jabłka, w całości lub przekrojone na połówki, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. pół godziny. Następnie miksujemy je blenderem lub używamy malaksera - można je dosłodzić dla poprawienia smaku oraz doprawić cynamonem. Uwaga! Do piekarnika wkładamy jabłka w całości, także ze skórką. Pod wpływem temperatury zmiękną i będziemy mogli ją zdjąć nawet palcami.
  • Kwaśna śmietana, która jest potrzebna do tych grzanek, powinna być gęsta i kremowa. Andrzej Polan nakłada ją szczodrze na puree z jabłek.
  • Ostatecznym akcentem w tym daniu są kryształki brązowego cukru posypane na samym wierzchu grzanki.

I gotowe! Takie danie z pewnością zasmakuje najmłodszym domownikom. A Wy macie jakieś przepisy z dzieciństwa, do których wracacie z sentymentem?

Wybrane dla Ciebie
Będzie demontaż torów do Rosji i Białorusi? Łotwa analizuje możliwości
Będzie demontaż torów do Rosji i Białorusi? Łotwa analizuje możliwości
Kapucynka wtargnęła do zoologii. Musiała interweniować policja
Kapucynka wtargnęła do zoologii. Musiała interweniować policja
Wyniki Lotto 17.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 17.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Urządzenie szpiegowskie na promie. Aresztowano dwie osoby
Urządzenie szpiegowskie na promie. Aresztowano dwie osoby
"Brak słów". Nagranie z Tatr. Znów to zrobili
"Brak słów". Nagranie z Tatr. Znów to zrobili
Kradzież na jarmarku świątecznym w Krakowie. Sprawca pracował "po sąsiedzku"
Kradzież na jarmarku świątecznym w Krakowie. Sprawca pracował "po sąsiedzku"
Pogrzeb 11-letniej Danusi. Rodzina ma jedną prośbę
Pogrzeb 11-letniej Danusi. Rodzina ma jedną prośbę
Był oskarżony o pozbawienie wolności migrantów. Matteo Salvini i decyzja sądu
Był oskarżony o pozbawienie wolności migrantów. Matteo Salvini i decyzja sądu
Kupił używanego mercedesa za 24 tys. zł. Dowiedział się o ogromnym długu
Kupił używanego mercedesa za 24 tys. zł. Dowiedział się o ogromnym długu
Incydent z Ryanair w Krakowie. Samolot nie mógł wylądować
Incydent z Ryanair w Krakowie. Samolot nie mógł wylądować
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Żak dostał zgodę na widzenia. Wiadomo kogo może zobaczyć
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"
Barbara Nowacka apeluje po tragedii w Jeleniej Górze. "Nie róbcie tego, proszę"