Dodaj ten składnik do majonezu. Lepszego w życiu nie jadłeś!

Majonez to idealny dodatek do dań z jajkami, ale też kanapek, burgerów czy frytek. Na rynku dostępnych jest coraz więcej wegańskich opcji. W przeciwieństwie do wegetarian, weganie nie sięgną po tradycyjny majonez. Jak się okazuje, wegańska wersja może być znacznie smaczniejsza od tej tradycyjnej. Majonez z poniższego przepisu z pewnością zasmakuje także mięsożercom.

Możemy się założyć, że takiego majonezu jeszcze nie jedliście!Możemy się założyć, że takiego majonezu jeszcze nie jedliście!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chcesz wyrzucić łodygi brokułów? Poczekaj chwilę! Niepotrzebnie wrzucisz do kosza dużą porcję wartości odżywczych. Brokuły mają swoich przeciwników, jednak z pewnością lubi je więcej osób niż brukselkę. Ta ma zaś jedną przewagę nad brokułami - je się ją w całości albo wcale. Tymczasem w przypadku brokułów często w śmietniku lądują łodygi. Co zrobić, żeby ich nie marnować? Idealnym rozwiązaniem jest... majonez!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Majonez brokułowy. Potrzebne składniki

  • 1 łodyga,
  • 120 ml oliwy z oliwek,
  • 25 ml tzw. aquafaby (wody z ciecierzycy),
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki,
  • sól morska,
  • kolorowy pieprz do smaku.

Majonez brokułowy. Sposób przyrządzenia

  • Łodygi pokroić i ugotować w osolonej wodzie.
  • Kiedy ostygną, włożyć do blendera, dodać oliwy i zblendować na gładką masę.
  • Dolać aquafabę i ponownie blendować.
  • Na koniec doprawić sokiem z limonki i posypać kolorowym pieprzem.

I gotowe! Taki majonez doskonale sprawdzi się w przepisach, które idealnie współgrają z nutą cytrusów, jak chociażby kuchnia meksykańska czy hiszpańska. Dzięki temu, że w przepisie zamiast oleju pojawiła się oliwa i w ogóle nie ma w nim musztardy - ten majonez jest znacznie mniej kaloryczny od tradycyjnego!

W łodygach brokułów znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo i przeciwulteniacze. Do tego zawierają sporo błonnika. Pamiętaj, żeby majonez przechowywać w lodówce i spożyć najpóźniej w ciągu tygodnia.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?