Dodaj ten składnik do majonezu. Lepszego w życiu nie jadłeś!

12

Majonez to idealny dodatek do dań z jajkami, ale też kanapek, burgerów czy frytek. Na rynku dostępnych jest coraz więcej wegańskich opcji. W przeciwieństwie do wegetarian, weganie nie sięgną po tradycyjny majonez. Jak się okazuje, wegańska wersja może być znacznie smaczniejsza od tej tradycyjnej. Majonez z poniższego przepisu z pewnością zasmakuje także mięsożercom.

Dodaj ten składnik do majonezu. Lepszego w życiu nie jadłeś!
Możemy się założyć, że takiego majonezu jeszcze nie jedliście! (Adobe Stock)

Chcesz wyrzucić łodygi brokułów? Poczekaj chwilę! Niepotrzebnie wrzucisz do kosza dużą porcję wartości odżywczych. Brokuły mają swoich przeciwników, jednak z pewnością lubi je więcej osób niż brukselkę. Ta ma zaś jedną przewagę nad brokułami - je się ją w całości albo wcale. Tymczasem w przypadku brokułów często w śmietniku lądują łodygi. Co zrobić, żeby ich nie marnować? Idealnym rozwiązaniem jest... majonez!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem

Majonez brokułowy. Potrzebne składniki

  • 1 łodyga,
  • 120 ml oliwy z oliwek,
  • 25 ml tzw. aquafaby (wody z ciecierzycy),
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki,
  • sól morska,
  • kolorowy pieprz do smaku.
Trwa ładowanie wpisu:instagram

Majonez brokułowy. Sposób przyrządzenia

  • Łodygi pokroić i ugotować w osolonej wodzie.
  • Kiedy ostygną, włożyć do blendera, dodać oliwy i zblendować na gładką masę.
  • Dolać aquafabę i ponownie blendować.
  • Na koniec doprawić sokiem z limonki i posypać kolorowym pieprzem.

I gotowe! Taki majonez doskonale sprawdzi się w przepisach, które idealnie współgrają z nutą cytrusów, jak chociażby kuchnia meksykańska czy hiszpańska. Dzięki temu, że w przepisie zamiast oleju pojawiła się oliwa i w ogóle nie ma w nim musztardy - ten majonez jest znacznie mniej kaloryczny od tradycyjnego!

W łodygach brokułów znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo i przeciwulteniacze. Do tego zawierają sporo błonnika. Pamiętaj, żeby majonez przechowywać w lodówce i spożyć najpóźniej w ciągu tygodnia.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić