Aldona Brauła
Aldona Brauła| 

Najlepsze faworki na tłusty czwartek. Wystarczy jeden sekretny składnik

5

Faworki to jedno z ulubionych dań Polaków na tłusty czwartek. Są przygotowywane w niemal wszystkich cukierniach i wielu domach. Co zrobić, żeby były pyszne i kruche? Dodaj do nich jeden sekretny składnik, czyli... piwo.

Najlepsze faworki na tłusty czwartek. Wystarczy jeden sekretny składnik
Faworki (Pixabay)

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Warto więc przygotować coś z tej okazji. Jedną z najlepszych propozycją są faworki. Aby były idealnie kruche i mało tłuste wystarczy dodać do nich jeden składnik, czyli piwo.

Faworki z piwem. Potrzebne składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej typu 500
  • ok. 0,5 szklanki porządnie schłodzonego piwa
  • płaska łyżka zimnego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dieta low carb pod lupą. Naukowcy o skuteczności odżywiania niskowęglowodanowego

Faworki z piwem. Sposób przygotowania:


  • na blat lub stolnicę przesiej mąkę, a później dodaj żółtka i masło
  • zagnieć lekko ciasto i zrób niewielkie wgłębienie, do którego wlej piwo
  • ciasto zagnieć aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
  • podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj tak cienko, jak to możliwe
  • z rozwałkowanego placka wycinaj prostokąty dowolnej wielkości a na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż przez nie koniec
  • w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej dużą ilość oleju
  • faworki wrzucaj partiami, by się nie skleiły
  • smaż wszystko przez chwilę aż do uzyskania złotego koloru
  • faworki wyciągaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • gotowe faworki oprósz cukrem pudrem
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić