Hreczanyki - przysmak Podkarpacia. Od mielonych różnią się jednym składnikiem

9

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Obok schabowego to je najczęściej przygotowujemy na niedzielne rodzinne obiady. Jednak istnieje przepis z kuchni lokalnej Podkarpacia, który jest poważną konkurencją dla tradycyjnych "mielonych". Są nim hreczanyki.

Hreczanyki - przysmak Podkarpacia. Od mielonych różnią się jednym składnikiem
Hreczanyki to podkarpacka alternatywa dla kotletów mielonych (Pixabay)

Hreczanyki od mielonych różnią się tym, że dodawana jest do nich kasza gryczana. I to nie w symbolicznej ilości, bo jest jej w przepisie tyle samo, co mięsa mielonego. Od kaszy gryczanej to danie wzięło też swoją nazwę. Kasza gryczana jest pozyskiwana z gryki, zwanej też hreczką. Podczas przygotowywania tych kotletów nie zapomnijcie też o wcześniejszym przysmażeniu cebulki!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Regionalne kotlety mielone zwane hreczanyki - składniki:

  • 500 kg mięsa mielonego,
  • 500 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta tymianku,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz

Regionalne kotlety mielone zwane hreczanyki - sposób przyrządzenia:

  • Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w kostkę. Warzywo wrzuć na patelnię na dobrze rozgrzany olej. Oprósz je solą i podsmaż, cały czas mieszając. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić.
  • Do dużej miski przesyp ugotowaną kaszę na hreczanyki. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe. Dołóż 3 całe jajka, podsmażoną cebulkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec starannie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia hreczanyków. Następnie dłonie zwilż wodą i z wymieszanych składników formuj ręcznie niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich usmaż na rumiany kolor z obu stron

I gotowe! Hreczanyki najlepiej podawać z ulubionym sosem, np. pieczarkowym i odpowiednio dobraną do tego smaku surówką.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić