Hreczanyki - przysmak Podkarpacia. Od mielonych różnią się jednym składnikiem

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań na polskich stołach. Obok schabowego to je najczęściej przygotowujemy na niedzielne rodzinne obiady. Jednak istnieje przepis z kuchni lokalnej Podkarpacia, który jest poważną konkurencją dla tradycyjnych "mielonych". Są nim hreczanyki.

Hreczanyki to podkarpacka alternatywa dla kotletów mielonychHreczanyki to podkarpacka alternatywa dla kotletów mielonych
Źródło zdjęć: © Pixabay

Hreczanyki od mielonych różnią się tym, że dodawana jest do nich kasza gryczana. I to nie w symbolicznej ilości, bo jest jej w przepisie tyle samo, co mięsa mielonego. Od kaszy gryczanej to danie wzięło też swoją nazwę. Kasza gryczana jest pozyskiwana z gryki, zwanej też hreczką. Podczas przygotowywania tych kotletów nie zapomnijcie też o wcześniejszym przysmażeniu cebulki!

Jacek Kopczyński nie zaprosi Patrycji Markowskiej na ślub. Ożeni się jeszcze w tym roku? "Święta spędzę z narzeczoną, a może żoną" (WIDEO)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Regionalne kotlety mielone zwane hreczanyki - składniki:

  • 500 kg mięsa mielonego,
  • 500 g kaszy gryczanej (ugotowanej),
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta majeranku,
  • szczypta tymianku,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz

Regionalne kotlety mielone zwane hreczanyki - sposób przyrządzenia:

  • Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w kostkę. Warzywo wrzuć na patelnię na dobrze rozgrzany olej. Oprósz je solą i podsmaż, cały czas mieszając. Cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić.
  • Do dużej miski przesyp ugotowaną kaszę na hreczanyki. Dodaj do niej mielone mięso wieprzowe. Dołóż 3 całe jajka, podsmażoną cebulkę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec starannie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia hreczanyków. Następnie dłonie zwilż wodą i z wymieszanych składników formuj ręcznie niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich usmaż na rumiany kolor z obu stron

I gotowe! Hreczanyki najlepiej podawać z ulubionym sosem, np. pieczarkowym i odpowiednio dobraną do tego smaku surówką.

Wybrane dla Ciebie
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Nie mają dostępu do wody. Rosjanie znaleźli sposób
Nie mają dostępu do wody. Rosjanie znaleźli sposób
"Pokręcona sosna". Niezwykłe zdjęcie z lasu
"Pokręcona sosna". Niezwykłe zdjęcie z lasu