Pieróg karelski. Tani i oryginalny przepis na obiad według Katarzyny Bosackiej

3

Szukasz oryginalnego i taniego sposobu na obiad? Pieróg karelski według przepisu Katarzyny Bosackiej to tanie i bardzo efektowne danie. Fani ruskich pierogów będą zachwyceni, a do tego składniki znajdziesz w każdym domu lub kupisz za przysłowiowe grosze.

Pieróg karelski. Tani i oryginalny przepis na obiad według Katarzyny Bosackiej
pieróg karelski (AKPA, wikimedia commons)

Pieróg karelski to potrawa idealna dla osób niezdecydowanych. Danie to łączy w sobie gruzińskie chaczapuri i ruskie pierogi. Przy tym jest łatwe w przygotowaniu i dostępne na każdą kieszeń.

Pieróg karelski Bosackiej. Potrzebne składniki:

  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 200 g białej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml gorącej wody
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g sera białego
  • 1 mały por
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 duża cebula
  • 50 g twardego sera żółtego do posypania

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gruzińskie chaczapuri

Pieróg karelski Bosackiej. sposób przygotowania:

  • Z mąki, soli i wody wyrób ciasto. Gdy będzie elastyczne i bez grudek odstaw je pod przykryciem na 30 minut.
  • Ugotuj ziemniaki z solą. Pora i cebulkę pokrój na drobno, zeszklij na złoty kolor na patelni.
  • Gdy ziemniaki wystygną, połącz je z porem i cebulą, dodaj biały ser, masło i mleko, wsyp do smaku przyprawy. Całość farszu możesz ubić tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Rozwałkuj ciasto, krój je w prostokąty wielkości dłoni. Na każdym ułóż farsz, zagnieć boki tak, jak w przypadku pizzy i posyp tartym żółtym serem na wierzchu.
  • Piekarnik rozgrzej na 250 stopni. Wstaw do niego pierogi karelskie i zapiekaj około 15-20 minut. Gotowe posyp szczypiorkiem lub świeżymi ziołami.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić