Najlepszy budyń to taki nie z paczki. Oto prosty przepis, jak go zrobić

7

Czy jedzenie może pomóc nam zapomnieć o zimowych chłodach i przenieść się myślami do letnich miesięcy. Pewnie, że tak – takim daniem jest między innymi budyń kokosowy. Lekki i łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację czy jako deser.

Najlepszy budyń to taki nie z paczki. Oto prosty przepis, jak go zrobić
Domowy budyń kokosowy to pyszny i prosty w wykonaniu deser, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości (Getty Images)

Przygotowanie domowego budyniu nie wymaga wykorzystania trudno dostępnych składników. Wręcz przeciwnie – znakomitą większość z nich dostaniesz w pierwszym lepszym sklepie osiedlowym.

Przepis na domowy budyń kokosowy – potrzebne składniki

  • dwie szklanki mleka
  • trzy łyżki mąki ziemniaczanej
  • jedno jajko
  • dwie łyżki wiórek kokosowych
  • trzy łyżki cukru

Przepis na domowy budyń kokosowy – sposób przygotowania

  • Wlej całe mleko do garnuszka i podgrzewaj, aż stanie się gorące. Aby uniknąć przypalenia, cały czas je mieszaj.
  • Gdy mleko stanie się już gorące, dodaj do niego łyżkę wiórek kokosowych. Reszta posłuży do posypania już gotowego budyniu.
  • Mieszaj mleko z wiórkami, aż te całkowicie się rozpuszczą. Wtedy odstaw garnek z ognia dodaj pozostałe składniki. Całość blenduj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  • Przygotowaną tak masę wstaw na ogień. Nie przestawaj mieszać ani na chwilę, a po około 4 minutach odstaw.

Twój budyń jest gotowy. Możesz go spożywać zarówno na zimno, jak i gorąco. Wierzch warto posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także: Zobacz też: Smacznego na... Budyń jaglany
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić