Najlepszy budyń to taki nie z paczki. Oto prosty przepis, jak go zrobić
Czy jedzenie może pomóc nam zapomnieć o zimowych chłodach i przenieść się myślami do letnich miesięcy. Pewnie, że tak – takim daniem jest między innymi budyń kokosowy. Lekki i łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację czy jako deser.
Przygotowanie domowego budyniu nie wymaga wykorzystania trudno dostępnych składników. Wręcz przeciwnie – znakomitą większość z nich dostaniesz w pierwszym lepszym sklepie osiedlowym.
Przeczytaj także: Ten budyń ugotujesz bez mleka. Zaskakujący przepis na popularny deser
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Przepis na domowy budyń kokosowy – potrzebne składniki
- dwie szklanki mleka
- trzy łyżki mąki ziemniaczanej
- jedno jajko
- dwie łyżki wiórek kokosowych
- trzy łyżki cukru
Przeczytaj także: Deser bananowy z budyniem. Gotowy w 20 minut
Przepis na domowy budyń kokosowy – sposób przygotowania
- Wlej całe mleko do garnuszka i podgrzewaj, aż stanie się gorące. Aby uniknąć przypalenia, cały czas je mieszaj.
- Gdy mleko stanie się już gorące, dodaj do niego łyżkę wiórek kokosowych. Reszta posłuży do posypania już gotowego budyniu.
- Mieszaj mleko z wiórkami, aż te całkowicie się rozpuszczą. Wtedy odstaw garnek z ognia dodaj pozostałe składniki. Całość blenduj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Przygotowaną tak masę wstaw na ogień. Nie przestawaj mieszać ani na chwilę, a po około 4 minutach odstaw.
Przeczytaj także: Smażony budyń? Smaczna przekąska w kilka minut
Twój budyń jest gotowy. Możesz go spożywać zarówno na zimno, jak i gorąco. Wierzch warto posypać wiórkami kokosowymi.