Nie kupuj mrożonych. Tak zrobisz najlepsze kartacze pod słońcem
Kartacze to kultowa potrawa na Podlasiu. To rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej nadziewanej mięsem i najczęściej podawanej ze skwarkami. Poniżej publikujemy sprawdzony przepis na ten regionalny specjał, którego każdy powinien spróbować.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Kartacze będą idealne dla wielbicieli tradycyjnej, polskiej kuchni. Są bardzo smaczne i syte, co sprawia, że są jednym z najpopularniejszych dań na Podlasiu, Sulwaszczyźnie i Mazurach.
Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży
Przepis na kartacze. Potrzebne składniki
- 3 kg ziemniaków
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
Przepis na kartacze. Sposób przygotowania
- Połowę ziemniaków ugotuj
- Drugą połowę surowych ziemniaków zetrzyj na tarce
- Odciśnij nadmiar soku, ale nie wylewaj go
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę
- Do miski dodaj ugotowane i surowe ziemniaki
- Zlej ostrożnie sok z ziemniaków, pozostawiając znajdującą się na dnie skrobię
- Dodaj do ziemniaków skrobię, jajko i mąkę
- Wymieszaj i zagnieć ciasto
- Łopatkę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiel z cebulą
- Dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem
- Z masy ziemniaczanej uformuj dość grube placki wielkości dłoni, połóż na to farsz i dokładnie zwiń, formując podłużny kształt
- Gotuj kartacze w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut
- Podawaj ze skwarkami lub przesmażoną cebulką
Zobacz także: Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu
Źródło artykułu: o2pl