Angelika Karpińska| 

Nie kupuj mrożonych. Tak zrobisz najlepsze kartacze pod słońcem

3

Kartacze to kultowa potrawa na Podlasiu. To rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej nadziewanej mięsem i najczęściej podawanej ze skwarkami. Poniżej publikujemy sprawdzony przepis na ten regionalny specjał, którego każdy powinien spróbować.

Nie kupuj mrożonych. Tak zrobisz najlepsze kartacze pod słońcem
Przepis na kartacze (Wikimedia Commons)

Kartacze będą idealne dla wielbicieli tradycyjnej, polskiej kuchni. Są bardzo smaczne i syte, co sprawia, że są jednym z najpopularniejszych dań na Podlasiu, Sulwaszczyźnie i Mazurach.

Przepis na kartacze. Potrzebne składniki

  • 3 kg ziemniaków
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku

Przepis na kartacze. Sposób przygotowania

  • Połowę ziemniaków ugotuj
  • Drugą połowę surowych ziemniaków zetrzyj na tarce
  • Odciśnij nadmiar soku, ale nie wylewaj go
  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę
  • Do miski dodaj ugotowane i surowe ziemniaki
  • Zlej ostrożnie sok z ziemniaków, pozostawiając znajdującą się na dnie skrobię
  • Dodaj do ziemniaków skrobię, jajko i mąkę
  • Wymieszaj i zagnieć ciasto
  • Łopatkę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiel z cebulą
  • Dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem
  • Z masy ziemniaczanej uformuj dość grube placki wielkości dłoni, połóż na to farsz i dokładnie zwiń, formując podłużny kształt
  • Gotuj kartacze w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut
  • Podawaj ze skwarkami lub przesmażoną cebulką


Zobacz także: Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić