o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
Angelika Karpińska
|

Nie kupuj mrożonych. Tak zrobisz najlepsze kartacze pod słońcem

2
Podziel się

Kartacze to kultowa potrawa na Podlasiu. To rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej nadziewanej mięsem i najczęściej podawanej ze skwarkami. Poniżej publikujemy sprawdzony przepis na ten regionalny specjał, którego każdy powinien spróbować.

Nie kupuj mrożonych. Tak zrobisz najlepsze kartacze pod słońcem
Przepis na kartacze (Wikimedia Commons)
bEDSLDed

Kartacze będą idealne dla wielbicieli tradycyjnej, polskiej kuchni. Są bardzo smaczne i syte, co sprawia, że są jednym z najpopularniejszych dań na Podlasiu, Sulwaszczyźnie i Mazurach.

Przepis na kartacze. Potrzebne składniki

  • 3 kg ziemniaków
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
bEDSLDef

Przepis na kartacze. Sposób przygotowania

  • Połowę ziemniaków ugotuj
  • Drugą połowę surowych ziemniaków zetrzyj na tarce
  • Odciśnij nadmiar soku, ale nie wylewaj go
  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę
  • Do miski dodaj ugotowane i surowe ziemniaki
  • Zlej ostrożnie sok z ziemniaków, pozostawiając znajdującą się na dnie skrobię
  • Dodaj do ziemniaków skrobię, jajko i mąkę
  • Wymieszaj i zagnieć ciasto
  • Łopatkę ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiel z cebulą
  • Dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem
  • Z masy ziemniaczanej uformuj dość grube placki wielkości dłoni, połóż na to farsz i dokładnie zwiń, formując podłużny kształt
  • Gotuj kartacze w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut
  • Podawaj ze skwarkami lub przesmażoną cebulką


bEDSLDel

Zobacz także: Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEDSLDeG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(2)
Wielbicielka ...
8 miesięcy temu
Bardzo ważny jest rodzaj ziemniaków, muszą być sypkie. Z sałatkowych kartacze nie udadzą się.
Hasza
8 miesięcy temu
Idę trochę na łatwiznę i robię z surowym mięsem, też pyszne!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić