o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
mmc
|

Przepis na babkę ziemniaczaną. Podlaski przysmak, którego musisz spróbować

3
Podziel się

Babka ziemniaczana to danie, które szczególną popularnością cieszy się właśnie na Podlasiu. Jest proste w wykonaniu, tanie, a przede wszystkim bardzo smaczne!

Przepis na babkę ziemniaczaną. Podlaski przysmak, którego musisz spróbować
Babkę ziemniaczaną podaje się z kwaśną śmietaną. (Getty Images)
bDztNcth

Babka ziemniaczana to danie, które swoje korzenie ma z Białorusi. Dlatego taką popularnością od lat cieszy się na Podlasiu. Jest tania, smaczna, a odsmażona na drugi dzień na patelni smakuje jeszcze lepiej! Warto znać ten przepis.

Przepis na babkę ziemniaczaną. Potrzebne składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 200 g boczku
  • łyżeczka soli, pieprzu i majeranku
  • olej do smażenia
bDztNctj

Przepis na babkę ziemniaczaną. Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce
  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę
  • Najpierw podsmaż cebulkę, po 3 minutach dodaj do niej boczek i smaż do momentu, aż postaną chrupiące skwarki
  • Do ziemniaków dodaj kaszę manną, mąkę, przyprawy, jajka, usmażoną cebulę z boczkiem, dokładnie wymieszaj
  • Gotową masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Piecz w temperaturze 200 stopni około 50 minut
bDztNctp

I gotowe! Babkę ziemniaczaną je się najczęściej z kwaśną śmietaną. Jest wiele wariacji tego dania. Można dodać również kiełbasę, są również i tacy, którzy zapiekają w babce nawet żeberka! W wersji wegetariańskiej mięsne skwarki możesz zamienić skrawkami z tofu lub w ogóle je pominąć. Babka będzie wtedy równie smaczna!

Zobacz także: Domowe czipsy. Zdrowe i chrupiące
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDztNctq
bDztNctK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Anna
3 miesiące temu
Wszystko dobrze, ale... Najpierw smażymy boczek na złoto a potem dodajemy cebulę. Jeśli zrobimy tak, jak w artykule, to cebula nam się spali.
😳😳😳
3 miesiące temu
Może rafal poda własny przepis na OZONOWANA;💩
Irenka
3 miesiące temu
ostatnio często robię, ziemniaków mam całą piwnicę ;-) najbardziej smakuje mi z sosem chrzanowym, albo posmarowana chrzanem krakusa
bDztNctL
Najnowsze komentarze (3)
Anna
3 miesiące temu
Wszystko dobrze, ale... Najpierw smażymy boczek na złoto a potem dodajemy cebulę. Jeśli zrobimy tak, jak w artykule, to cebula nam się spali.
Irenka
3 miesiące temu
ostatnio często robię, ziemniaków mam całą piwnicę ;-) najbardziej smakuje mi z sosem chrzanowym, albo posmarowana chrzanem krakusa
😳😳😳
3 miesiące temu
Może rafal poda własny przepis na OZONOWANA;💩
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić