Przepis na ziemniaki po hiszpańsku. Tani i naprawdę smaczny obiad

17

Brak pomysłu na obiad? Spróbuj ziemniaków po hiszpańsku. Są bardzo proste w wykonaniu, tanie i naprawdę smaczne. Tajemnicą jest cebulowo-czosnkowy sos.

Przepis na ziemniaki po hiszpańsku. Tani i naprawdę smaczny obiad
Ziemniaki po hiszpańsku smakują najlepiej w towarzystwie świeżo posiekanej pietruszki lub z ostrym sosem. (YouTube)

Hiszpanie bez wątpienia są mistrzami ziemniaczanych omletów i zapiekanek. To danie jest dowodem na to, że żeby było smacznie, nie musi być wcale drogo i trudno. Te ziemniaki są naprawdę pyszne!

Przepis na ziemniaki po hiszpańsku. Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • mała cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 szklanki bulionu
  • sól, pieprz

Przepis na ziemniaki po hiszpańsku. Wykonanie:

  • Ziemniaki pokrój w plasterki
  • Jajko roztrzep w miseczce z solą i pieprzem
  • W drugiej miseczce mąkę wymieszaj z solą i pieprzem
  • Ziemniaki obtocz w mące, później w jajku
  • Usmaż ziemniaki na rozgrzanej oliwie
  • Na tym samym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek
  • Po 3 minutach dodaj skrobię kukurydzianą i przyprawy, wino i zamieszaj do postania gęstego sosu
  • Wlej bulion i do tak przygotowanego sosu dodaj usmażone wcześniej ziemniaki
  • Duś całość na średnim ogniu przez ok. 25 min do momentu, aż z patelni nie wyparuje woda
Zobacz także: Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić