Nie mogą się oderwać od soku pomidorowego. Naukowcy ustalili przyczynę

2

Pasażerowie samolotów bardzo ochoczo sięgają po sok pomidorowy. Robią to tak często, że sprawą postanowili zainteresować się naukowcy. Co udało im się ustalić?

Nie mogą się oderwać od soku pomidorowego. Naukowcy ustalili przyczynę
Sok pomidorowy (Pixabay)

Sok pomidorowy charakteryzuje się specyficznym smakiem. Jedni piją go z wielką przyjemnością, inni sięgają po niego bardzo rzadko, a jeszcze inni nawet nie są w stanie go spróbować.

Tymczasem okazało się, że nadspodziewanie często sok pomidorowy piją pasażerowie samolotów. Sięgają po niego nawet ci, którzy na co dzień raczej stronią od tego napoju.

Linie lotnicze twierdzą, że pasażerowie na potęgę wybierają sok pomidorowy. W związku z tym niemiecka Lufthansa zleciła badanie, którego celem było zweryfikowanie, dlaczego ten napój jest tak często kupowany przez pasażerów samolotów.

Serwis NBC podał, że uczestnicy badania stwierdzili, że "na wysokości" ten sok smakuje lepiej. Podkreślali, że wykazuje większą kwasowość i jest bardziej orzeźwiający.

Sok pomidorowy hitem wśród pasażerów. Naukowcy tłumaczą

Naukowcy wyjaśnili, że jest to związane z niskim ciśnieniem. Wpływa ono na nasz organizm. Okazuje się, że do krwi przedostaje się mniej tlenu, co sprawia, że receptory smaku są mniej wrażliwe.

Pojawiły się też inne spostrzeżenia. Pasażerowie decydują się wybierać sok pomidorowy, bo twierdzą, że jest sycący. Innym pomaga na problemy żołądkowe, a w innych przypadkach zadziałał efekt psychologiczny - gdy dany pasażer zauważył, że ktoś kupuje sok pomidorowy, to również chciał to uczynić.

Zobacz także: Polska dalej będzie współpracować z Węgrami? "Pamiętam dobrą współpracę z Orbanem"
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić