Nie potrzebujesz zalewy. Rosjanie robią tak ogórki małosolne od lat
Denerwuje Cię otwieranie mocno zakręconych słoików? A może nie masz gdzie ich trzymać, bo domowa spiżarnia już pęka w szwach? Z tym przepisem pozbędziesz się problemu! Nie dość, że ogórki małosolne zrobisz ekspresowo, to w dodatku będą one idealnie chrupiące.
Źródło zdjęć: © YouTube
Ten przepis znany jest w Rosji od lat. Przekazują go sobie rodziny z pokolenia na pokolenie. A jak ułatwia życie! Do ich przygotowania nie potrzebujesz zalewy i czekania, bo są ekspresowe!
Rosyjskie ogórki małosolne. Składniki:
- 13 ogórków gruntowych (660 g)
- pół cytryny
- koper
- chrzan
- czosnek
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- kawałek imbiru (opcjonalnie)
- 1 łyżka soli
- woreczek z zamknięciem strunowym lub 2 torebki foliowe
Rosyjskie ogórki małosolne. Składniki:
- Ściąć końcówki ogórków
- Cytrynę przekroić na ćwiartki, czosnek na pół, koper posiekać
- Do woreczka lub folijki włożyć ogórki, koper, chrzan, czosnek, imbir, ziele, sól. Wycisnąć sok z cytryny i włożyć skórkę. Szczelnie zamknąć torebkę i delikatnie, ale dobrze nią potrząsać, aż do dokładnego wymieszania składników
- Odstawić do lodówki na około 15 godzin.