aktualizacja 

Nie potrzebujesz zalewy. Rosjanie robią tak ogórki małosolne od lat

63

Denerwuje Cię otwieranie mocno zakręconych słoików? A może nie masz gdzie ich trzymać, bo domowa spiżarnia już pęka w szwach? Z tym przepisem pozbędziesz się problemu! Nie dość, że ogórki małosolne zrobisz ekspresowo, to w dodatku będą one idealnie chrupiące.

Nie potrzebujesz zalewy. Rosjanie robią tak ogórki małosolne od lat
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ten przepis znany jest w Rosji od lat. Przekazują go sobie rodziny z pokolenia na pokolenie. A jak ułatwia życie! Do ich przygotowania nie potrzebujesz zalewy i czekania, bo są ekspresowe!

Rosyjskie ogórki małosolne. Składniki:

  • 13 ogórków gruntowych (660 g)
  • pół cytryny
  • koper
  • chrzan
  • czosnek
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek imbiru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soli
  • woreczek z zamknięciem strunowym lub 2 torebki foliowe

Rosyjskie ogórki małosolne. Składniki:

  • Ściąć końcówki ogórków
  • Cytrynę przekroić na ćwiartki, czosnek na pół, koper posiekać
  • Do woreczka lub folijki włożyć ogórki, koper, chrzan, czosnek, imbir, ziele, sól. Wycisnąć sok z cytryny i włożyć skórkę. Szczelnie zamknąć torebkę i delikatnie, ale dobrze nią potrząsać, aż do dokładnego wymieszania składników
  • Odstawić do lodówki na około 15 godzin.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić